donderdag 31 oktober 2013




Alcohol iets minder schadelijk door Sprite



Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een manier is om de kans op een kater na wat overmatige alcoholconsumptie aanzienlijk te verkleinen.

De onderzoekers onderzochten de invloed van 57 drankjes op de snelle afscheiding van ethanal. Dit is een schadelijke stof die ontstaat als gevolg van de biochemische reactie van de alcohol.

Hoe sneller de ethanal het lichaam verlaat hoe kleiner de schadelijke effecten van de alcohol.

Sommige dranken die je naast of na de alcohol drinkt hebben juist een averechts effect en houden de ethanal langer in het lichaam.


Als beste drank om tussen de alcohol door te drinken kwam Sprite uit de bus. Sprite verlaagt de kans op de bijwerkingen van alcohol het sterkst. Maar ook water met bubbels scoort redelijk hoog.







maandag 28 oktober 2013


Ik lees weinig echt positieve recensies over James Blunt' nieuwe album 'Moon Landing',
maar ik vind het gewoon een heel mooi album.


Discussing the album's name, James said: 'There’s just something romantic, old-school and lonely about the moon landings. A nostalgic memory of something huge that we can hardly believe we once achieved, and for some sad reason, can’t achieve again – like first love.
'This is a much more personal album, and also quite back to basics. It’s about me and Tom, the producer, finding where the story all started and where we are now.

I’m not trying to prove anything, 'Blunt continued. 'I haven’t been trying to second-guess the audience or over-thinking things. It’s just me alone in a sound-booth, looking through the glass at Tom, trying to express myself simply and honestly. This is the album I would have recorded, perhaps, if Back To Bedlam hadn’t sold anything.'





dinsdag 15 oktober 2013

Verkeersangst



In de loop der jaren heb ik veel mensen in therapie gehad met verkeersangst of rijangst. Soms in algemene verkeerssituaties, en veel vaker op snelwegen, bruggen en bij tunnels.

Achter die angst kunnen allerlei verstorende automatismen zitten, maar een belangrijk veel voorkomend onderdeel van de verkeersangst is dat mensen bewust heel erg hun best gaan doen om goed te rijden. 

Vaak zijn mensen met verkeersangst er ergens ook van overtuigd dat ze preciezer of beter rijden dan de rest, maar tegelijkertijd voelen ze tijdens het rijden de spanning en de onrust van binnen toenemen.

De angst komt voort uit het gevoel van controleverlies. Terwijl je enerzijds goed rijdt, voel je anderzijds dat je te weinig grip hebt of dat het verkeer bijvoorbeeld te snel gaat.

Je angst zorgt er voor dat je nog bewuster gaat rijden en zo maak je onbewust een belangrijke fout. Om goed in het verkeer te kunnen functioneren en goed te kunnen autorijden, heb je al je onbewuste vaardigheden nodig. Vaardigheden waar je bewust nooit bij stilstaat, zoals het onbewust inschatten - of beter gezegd ‘invoelen’ - hoe groot je auto is, het onbewust overzicht houden, onbewust filteren van prikkels, onbewust inschatten van snelheden en ruimte etcetera. 

Als je, door spanning gedreven, al je energie steekt in bewust goed rijden, dan onttrek je veel psychische energie / activiteit aan je onbewuste. Je doet met andere woorden dingen te bewust, waardoor je onbewust onvoldoende ruimte hebt om bepaalde voor het verkeer noodzakelijke taken op te pakken.

Je komt hiermee in een vicieuze cirkel, want het verlies aan grip en controle en de angst en onzekerheid die je ervaart, hebben tot gevolg dat je steeds meer inspannend gaat rijden. Je vertrouwt niet meer op je onbewuste vaardigheden.

Je onbewuste kan dingen veel sneller en kan in verschillende parallelle processen actief zijn, terwijl je bewuste dat niet kan. Kortom, je maakt het jezelf onmogelijk als je te bewust gaat autorijden.

In therapie leer je om de achterliggende mechanismen van je angst te veranderen en om weer grip te krijgen door je bewuste over-activiteit los te laten. Zo leer je weer te voelen dat je kunt vertrouwen op jezelf en kun je weer positieve ervaringen gaan opdoen in het verkeer waarmee je je oude angst kunt overschrijven.



vrijdag 11 oktober 2013

Coming out


Regelmatig heb ik mensen in therapie die worstelen met hun seksuele identiteit, en veel vaker nog mensen die worstelen met hoe ze denken dat anderen denken over zoiets persoonlijks als hun seksuele identiteit.

Mijn eerste reactie is dan vaak om de dingen in de juiste verhoudingen te zien: het gaat ten eerste niemand iets aan tot wie je je seksueel aangetrokken voelt. Dat is iets tussen jou en de ander.

De problemen ontstaan vaak doordat er in de loop van de jaren een enorme angst en een negatief zelfbeeld is opgebouwd als er sprake is van een andere seksuele voorkeur dan ogenschijnlijk de meeste mensen hebben. 

Soms gevoed door de media, door nonchalant uitgesproken vooroordelen van ouders, door religieuze overtuigingen, door scheldwoorden van vriendjes etcetera ontstaat een innerlijk gevoel dat bijvoorbeeld jouw homoseksuele identiteit niet o.k. of minder is.

De eerste stap in therapie en coaching is dan om in jezelf de moed te vinden om volledig en ontspannen te gaan staan voor wie je bent. Als je jezelf niet accepteert, dan zal een ander daar soms ook meer moeite mee hebben.


Bovendien niets is zo belangrijk voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen, dan dat je jezelf serieus neemt en daardoor het beste uit jezelf haalt. Je bent wie je bent, en maak daar iets moois van in je leven.

Mijn advies is veelal om niet te lang te blijven treuzelen met betrekking tot je coming out. Je weet nooit precies van te voren hoe ouders, familie en vrienden reageren. Veelal is dat positiever, begrijpender dan je verwacht.

En als dat niet zo positief is, dan kun je dat maar beter zo snel mogelijk ontdekken en hoe pijnlijk het ook kan zijn: positief verder gaan met je leven met mensen om je heen die van je houden, je kennen zoals je bent en je waarderen.

Je bent het verplicht aan jezelf om te zijn wie je bent. Je kunt geen ander leven leiden dan dat van jezelf. Maak dus de dingen niet moeilijker dan ze zijn.

De mening van anderen, hun overtuigingen over homoseksualiteit, hun dogma’s... het is niet je belangrijkste uitdaging. De eerste en belangrijkste stap is: wees eerlijk naar jezelf, wees jezelf en maak er iets moois van.






donderdag 10 oktober 2013



Vandaag 50 jaar geleden overleed Édith Piaf.








Gezond eten verkleint de kans op een depressie


Nieuw wetenschappelijk onderzoek van de University of Eastern Finland toont aan dat gezonde voeding de kans op een depressie aanzienlijk verkleint.

Voor het onderzoek zijn gedurende twintig jaar meer dan tweeduizend mannen van middelbare leeftijd gevolgd. Bij aanvang van het onderzoek hadden geen van de mannen een depressie.

Het onderzoek wees uit dat de gezond etende mannen 34% minder risico liepen op een depressie.

Met gezond eten wordt hier bedoeld: vooral groente, fruit, volkorenproducten, gevogelte (wit vlees), vis en magere kaas.

Uit het onderzoek blijkt dat een gezond voedingspatroon ook een positief effect heeft op mensen die lijden aan een depressie. Een groep mensen met ernstige depressies werd gevolgd door de jaren heen, en de conclusie kon getrokken worden dat drie jaar gezonde voeding een daling van 16% van de depressies bewerkstelligt.

Suiker is de grote boosdoener in dit verhaal. Wie veel suiker eet loopt een grotere kans op een depressie. Datzelfde geldt ook voor veel koolhydraten als aardappelen, croissants, koek en ander bewerkt voedsel. De onderzoekers concluderen dat dit de kans op een depressie met 41% vergroot.






dinsdag 8 oktober 2013

Het contact met jezelf is de fundering van je succes




“Ik weet niet wat het is...”, zei een cliënt een tijdje geleden, “het is alsof ik mezelf ben kwijtgeraakt... ergens... het is heel geleidelijk gegaan”.

Hij heeft een goede baan, geen financiële zorgen, een leuke relatie, gezonde kinderen... “en toch kan ik er niet echt meer van genieten”...

Het gebeurt vaak dat mensen in hun leven kleine beslissingen nemen die stapje voor stapje verder wegvoeren van hun eigenlijke bezieling en drijfveren. 

Al die kleine stapjes, al die keuzes waren vaak gebaseerd op criteria die voortkomen uit tekorten. Een gebrek aan erkenning leidt bijvoorbeeld tot overmatige blijdschap als je een promotie krijgt aangeboden. Ook al loop je daarmee een paar stappen verder weg van je passie. 

“Iedereen is blij en vindt het geweldig wat ik bereikt heb..., maar als ik in de spiegel kijk zie ik mezelf niet eens meer”, zei laatst een client die hoog was opgeklommen in het bedrijf waar hij werkte.

Het is een belangrijke vraag waar je alleen voelend een werkelijk antwoord op krijgt: “Wie ben ik...?” en “Wat wil ik nou eigenlijk...?”. Hoe kom je als mens tot je recht en hoe haal je het beste uit jezelf. 

Dat is een heel belangrijk onderwerp in coaching. Ik noem dat vaak ‘Het paard voor de wagen spannen’, de bezieling weer terugbrengen in je leven. Dat gaat over in jezelf je mogelijkheden en capaciteiten aanboren en daarin zekerheid, plezier en identiteit vinden.

Zonder diep onbewust contact met je echte ‘ik’ is het heel moeilijk om richting te vinden, stappen te zetten, keuzes te maken en angst en onzekerheid echt de baas te worden. Het contact met jezelf is de fundering van je succes.

Zo kan hypno-coaching je helpen om jezelf weer neer te zetten, en jezelf in beweging te brengen. Jezelf weer te ontdekken... je passie, je drijfveren en weer invulling te geven aan jezelf. 



vrijdag 4 oktober 2013




Tandenpoetsen en sport



Britse wetenschappers concluderen dat de meeste topsporters die meededen aan de Olympische Spelen in Londen een opvallend slecht gebit hebben.

In het onderzoek, gepubliceerd in The British Journal of Sports Medicine, gaf één op de drie van de ondervraagde atleten aan dat hun slechte gebit de kwaliteit van hun leven op negatieve manier beïnvloedde.

De onderzoekers vermoeden dat het slechte gebit vooral veroorzaakt wordt door het veelvuldig eten van koolhydraten en het drinken van energiedranken.

Daarnaast heeft ook intensief trainen een negatief effect op het immuunsysteem. 

Van de onderzochte atleten had 55% één of meerdere gaatjes, leed 45% aan tanderosie en had 76% tandvleesontsteking.

Het is van groot belang om minstens twee keer per dag je tanden te poetsen. Eerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een slecht verzorgt gebit de kans op een hartaanval of een ontsteking vergroot.

In de topsport, waar alle kleine verschillen gaan meespelen, kan een goed gebit het verschil maken tussen goud of zilver.




dinsdag 1 oktober 2013









Jezelf vertellen dat je niet bang hoeft te zijn...



We hebben allemaal geleerd om na te denken en irrationele gedachten tegen het licht te houden. We zijn meestal redelijk goed in het beredeneren waarom iets niet klopt.

Maar als dat ‘iets’ ons gevoel betreft dan kunnen we wel mooie redenaties opbouwen waarom we bijvoorbeeld niet bang of onzeker hoeven te zijn, maar ons gevoel luistert daar vaak niet naar.

Sterker nog... het gebeurt vaak dat onze positieve redenaties een averechts effect hebben. Soms worden positieve gedachten als: “Je hoeft niet onzeker te zijn, want je kan het...” of “je bent waardevol...” gevolgd door een klein innerlijk stemmetje dat duidelijk maakt: “Dat geloof je toch zelf niet...”

Dat noemen we ‘afweer’, en die afweer zorgt er voor dat een automatisme beschermd wordt. De manier waarop we omgaan met ons gevoel is immers volledig geautomatiseerd. We denken er niet over na, het gebeurt ‘vanzelf’. Dat geldt ook voor de manier waarop je bijvoorbeeld gevoelens van onzekerheid oproept of spanning vasthoudt.

Je afweer is een soort ‘innerlijke eigenwijsheid’. Ook al heb je nog zoveel last van je klacht... diep van binnen ben je er onbewust vaak van overtuigd dat dit de beste manier is om om te gaan met deze zaken of deze gevoelens.

Die manier is immers ontstaan als gevolg van een vaak langzaam ingesleten proces en daarmee een volledig onbewust automatisme geworden.

Daarom werken affirmaties vaak niet goed. Het is alsof je jezelf iets wijs probeert te maken, terwijl je het diep van binnen anders beleeft. Jim Rohn zegt zo mooi: “Affirmeer alleen de waarheid”. Als het slecht gaat... gaat het slecht, en het heeft dan geen nut om daar mooie woorden tegenover te zetten. Je houdt dan jezelf voor de gek. “Kom in actie”, dat is het enige verstandige advies.

Dat in actie komen houdt dan in dat je in therapie leert om te communiceren met die gevoelens. Dat je leert om daadwerkelijk zelf weer grip te krijgen op je gevoel en in staat bent tot ‘zelfsturing’. Dat gaat vaak gemakkelijker dan je verwacht.

Zo kun je leren om onbewuste processen en automatismen in jezelf te veranderen: door te stoppen met ‘praten over’, ‘beschouwen’, ‘theorieën’, ‘excuses’, ‘mooie woorden en affirmaties’ en daadwerkelijk te leren met hypnotherapeutische technieken grip te krijgen op je gevoelens.

Je leert zo, als het ware, het stuur weer in handen te nemen. Zodat je na een tijdje op een bestemming aankomt waar je wilt zijn...




maandag 30 september 2013


Met twee tickets voor James Blunt in The Royal Albert Hall in Londen op mijn bureau, is het goed om even uit te rusten na een lange dag werken ;-)







woensdag 25 september 2013

De effecten van schreeuwen tegen je kinderen



Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat schreeuwen tegen een tiener net zo slecht en schadelijk is als fysiek geweld.

Dit is de eerste keer dat er grondig onderzoek is gedaan naar dit onderwerp en de uitkomsten zijn verrassend. 

Het blijkt dat er sprake is van een zeer negatief effect als gevolg van het schreeuwen van ouders. Zo blijkt dat deze kinderen opvallend vaker depressieve klachten en gedragsproblemen ontwikkelen.

Het effect van schreeuwen tegen een tiener is vergelijkbaar met het effect van fysiek geweld.

Opmerkelijk was ook dat het schreeuwen tegen een tiener ook een zelfde negatief effect had ondanks een goede band met de ouders. “Zelfs als je je kind altijd steunt en slechts één keer de controle verliest, is dat slecht”, aldus onderzoeker Ming-Te Wang.

Het onderzoek toont ook aan dat probleemgedrag door harde woorden aanzienlijk wordt versterkt en hoe er daardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

Uitleggen, op een gelijkwaardige manier, bijvoorbeeld waarom ouders zich zorgen maken werkt bij tieners het beste.



zaterdag 21 september 2013

Stop met dat dieet en ga afvallen!


Het afgelopen jaar heb ik met behulp van hypnose en hypnotherapeutische technieken heel veel mensen behandeld met eetproblemen, vreetbuien, overgewicht en moeite met afvallen.

Vaak ging dat samen met een beschadigd zelfvertrouwen en onder het probleem lijdende eigenwaarde. 

En dat is niet zo gek, want als het door de jaren heen telkens mislukt om blijvend af te vallen, dan zou je er moedeloos van worden. Je begint aan jezelf te twijfelen, aan je wilskracht, je doorzettingsvermogen.

Geloof me, ik zie het bijna dagelijks. Dat het je niet lukt om af te vallen, heeft niets met doorzettingsvermogen of motivatie te maken.

Maar... in dieetboeken of in televisieprogramma’s zie je zo vaak hoe mensen ‘het voor elkaar krijgen’ en doorzetten. Het afgelopen jaar heb ik ook verschillende mensen gezien die zelfs meededen met dat soort programma’s. Ze vielen inderdaad af... voor een jaartje of iets langer...

Vijfennegentig (95!) procent van mensen die met een dieet afvallen, eindigen uiteindelijk zwaarder. Hoe komt dat nou...

Zodra we op dieet gaan of heel bewust onszelf voedsel gaan ontzeggen, registeren we onbewust dat we iets niet meer mogen, dat iets schaars is geworden, dat iets niet meer voor handen is.

Dat is op onbewust niveau een ernstige situatie. Iets wat prettig was en belangrijk was, valt weg. We registreren dat onbewust, op een heel instinctief niveau.


En dan ligt er, als het ware, een mechanisme als een krokodil in het water stil te wachten tot er een zwak moment komt en datgene weer voorhanden is. Dan gaan de remmen los, vaak nog meer dan vroeger en krijgt het lichaam signalen om het ook vast te houden.

De connectie tussen eten en voelen wordt dan opnieuw verstoord en je bent weer terug bij af. Over die ‘connectie tussen eten en voelen’, later meer. Want ook dat is heel belangrijk: dat je onbewust leert automatisch te voelen wat je eet en wat genoeg is, en daarnaar automatisch gaat handelen.

Mijn advies is daarom simpel: stop met dat dieet, stop met afslankpillen en andere afslankmiddelen en pak je probleem aan op het gebied waar het ligt. Bij jezelf, in je ingesleten onbewuste automatismen. Al het andere is gedoemd te mislukken en is ook beschadigend voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen. 

Bel maar even als je vragen hebt over hoe en wat met betrekking tot jouw eetprobleem. Tel. 078 - 61 61 427









vrijdag 20 september 2013







Je angst, onzekerheid en spanning de baas


Dagelijks zie ik in mijn praktijk cliënten die worstelen met angst, spanning en onzekerheid. Het meest verbazingwekkende is vaak dat mensen hier vaak veel te lang mee rond blijven lopen.

Soms hoor ik van een worsteling van tientallen jaren en van een proces waarin het vechten tegen de angst en spanning een ware uitputtingsslag is geworden. Soms met psychosomatische klachten of burnoutklachten tot gevolg.

Vaak zijn de symptomen van de angst al eerder in therapie aangepakt, en soms zijn deze symptomen - bijvoorbeeld paniekklachten - ook verdwenen of met pillen onderdrukt. Maar...

Zolang je onbewust spanning en onrust blijft opbouwen en vasthouden is er een vruchtbare bodem voor nieuwe klachten. En dat gebeurt dan ook vaak. 

De ene keer is er sprake van angst en paniek, een jaar later van spanningen in de darm of slaapproblemen. Kortom, als een klacht niet bij de oorzaak wordt aangepakt komen er telkens nieuwe symptomen.

De oorzaak ligt bij angst, spanning en onzekerheid altijd in het achterliggende mechanisme. Het automatisme waarmee je onbedoeld telkens je eigen angst maakt, oproept en de spanning vasthoudt.

Gelukkig maak ik vaak mee hoe mensen na een periode van ontwikkeling in therapie weer ruimte en vrijheid ervaren om dingen te doen en zichzelf weer te ontplooien. 

Er is investering en doorzetting voor nodig om je hardnekkige angst en spanning de baas te worden, maar het loont alle moeite als je je vrijheid weer terug hebt en je weer eindelijk meer jezelf kunt zijn en je jezelf kunt ontplooien.



dinsdag 17 september 2013

Het wissen van herinneringen


Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het mogelijk is om bij muizen selectief de herinneringen aan drugsgebruik te wissen, zonder daarbij de goede herinneringen aan te tasten.

In het onderzoek bleek dat het daardoor veel gemakkelijker werd voor de muizen om af te kicken van hun methamfetamine verslaving.

In dit onderzoek werd het brein van de muizen op relatief eenvoudige wijze biochemisch gemanipuleerd. Het is maar de vraag of dit in de toekomst van nut gaat zijn bij het veel complexere menselijke brein.

Echter, wat veel mensen niet weten is dat ze heel goed geholpen kunnen worden bij het achter zich laten van vervelende ervaringen of een pijnlijk verleden.

Als je dat namelijk onvoldoende doet, dan zijn er vaak te veel triggers die de oude gevoelens oproepen, waardoor je vaak - net als de muizen die eerst moeilijk konden afkicken omdat alles ze herinnerde aan drugs -  in oude emoties en oud gedrag verzeild raakt.

Als we met behulp van hypnose en hypnotherapeutische technieken de emotionele lading van gebeurtenissen verwerken, dan bemerk je dat je diep van binnen herinneringen loslaat. Het gaat dan steeds meer moeite kosten om ze op te roepen.

Dat lukt je niet in een bewust proces. Hoe meer je niet aan iets wilt denken, hoe meer je er mee bezig gaat. Voor het ècht loslaten van pijnlijke herinneringen heb je onbewuste strategieën nodig.

Daarnaast kunnen we het brein leren om goed te worden in het oproepen van prettige en opbouwende herinneringen, waardoor deze voorrang krijgen en je gemakkelijker nieuw constructief gedrag aanleert.

Hier ligt vaak een belangrijke oplossing bij het achter je laten van een moeilijke fase in je leven, bij een nieuwe start maken en bij het echt doorbreken van hardnekkige gewoonten zoals een eetverslaving of roken.







woensdag 4 september 2013

Geldzorgen en armoede beperken ons brein



Nieuw wetenschappelijk onderzoek van Princeton University toont aan dat armoede en geldzorgen zoveel van ons brein vergen dat mensen daardoor onvoldoende denkkracht overhouden. 

Het is alsof ze te weinig bandbreedte hebben om ook over andere zaken - die vaak grote invloed hebben en waar oplossingen kunnen liggen - na te denken.

Dit verklaart waarom mensen soms vanuit financiële zorgen verder in een negatieve vicieuze cirkel kunnen komen en vaak ook verkeerde keuzes maken die hun problemen verder vergroten.

In het onderzoek werden mensen met financiële zorgen gevraagd om oplossingsgericht te handelen ten aanzien van hun problemen en werden tegelijkertijd hun cognitieve vaardigheden en prestaties getest.

De terugloop van de cognitieve prestaties bij geldzorgen was aanzienlijk, en vergelijkbaar met een daling van 13 punten van het IQ.

Het omgekeerde hiervan zie ik vaak in therapie en coaching. Mensen die goed in hun vel zitten en geleerd hebben om onbewust veerkrachtig te reageren op problemen, tegenslagen en uitdagingen bereiken in korte tijd op alle gebied veel meer.

Hun vaardigheden verbeteren, creatieve vermogens worden verder geactiveerd en er ontstaat een bewust en onbewust sturen en handelen richting het behalen van bepaalde doelen, welvaart en welzijn. Het paard wordt als het ware voor de wagen gespannen.

Daarom is coaching - gericht op onbewuste groei en het aanboren van je potentie - wellicht de beste investering die je kunt doen in jezelf.