dinsdag 17 september 2013

Het wissen van herinneringen


Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het mogelijk is om bij muizen selectief de herinneringen aan drugsgebruik te wissen, zonder daarbij de goede herinneringen aan te tasten.

In het onderzoek bleek dat het daardoor veel gemakkelijker werd voor de muizen om af te kicken van hun methamfetamine verslaving.

In dit onderzoek werd het brein van de muizen op relatief eenvoudige wijze biochemisch gemanipuleerd. Het is maar de vraag of dit in de toekomst van nut gaat zijn bij het veel complexere menselijke brein.

Echter, wat veel mensen niet weten is dat ze heel goed geholpen kunnen worden bij het achter zich laten van vervelende ervaringen of een pijnlijk verleden.

Als je dat namelijk onvoldoende doet, dan zijn er vaak te veel triggers die de oude gevoelens oproepen, waardoor je vaak - net als de muizen die eerst moeilijk konden afkicken omdat alles ze herinnerde aan drugs -  in oude emoties en oud gedrag verzeild raakt.

Als we met behulp van hypnose en hypnotherapeutische technieken de emotionele lading van gebeurtenissen verwerken, dan bemerk je dat je diep van binnen herinneringen loslaat. Het gaat dan steeds meer moeite kosten om ze op te roepen.

Dat lukt je niet in een bewust proces. Hoe meer je niet aan iets wilt denken, hoe meer je er mee bezig gaat. Voor het ├Ęcht loslaten van pijnlijke herinneringen heb je onbewuste strategie├źn nodig.

Daarnaast kunnen we het brein leren om goed te worden in het oproepen van prettige en opbouwende herinneringen, waardoor deze voorrang krijgen en je gemakkelijker nieuw constructief gedrag aanleert.

Hier ligt vaak een belangrijke oplossing bij het achter je laten van een moeilijke fase in je leven, bij een nieuwe start maken en bij het echt doorbreken van hardnekkige gewoonten zoals een eetverslaving of roken.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten