zaterdag 21 september 2013

Stop met dat dieet en ga afvallen!


Het afgelopen jaar heb ik met behulp van hypnose en hypnotherapeutische technieken heel veel mensen behandeld met eetproblemen, vreetbuien, overgewicht en moeite met afvallen.

Vaak ging dat samen met een beschadigd zelfvertrouwen en onder het probleem lijdende eigenwaarde. 

En dat is niet zo gek, want als het door de jaren heen telkens mislukt om blijvend af te vallen, dan zou je er moedeloos van worden. Je begint aan jezelf te twijfelen, aan je wilskracht, je doorzettingsvermogen.

Geloof me, ik zie het bijna dagelijks. Dat het je niet lukt om af te vallen, heeft niets met doorzettingsvermogen of motivatie te maken.

Maar... in dieetboeken of in televisieprogramma’s zie je zo vaak hoe mensen ‘het voor elkaar krijgen’ en doorzetten. Het afgelopen jaar heb ik ook verschillende mensen gezien die zelfs meededen met dat soort programma’s. Ze vielen inderdaad af... voor een jaartje of iets langer...

Vijfennegentig (95!) procent van mensen die met een dieet afvallen, eindigen uiteindelijk zwaarder. Hoe komt dat nou...

Zodra we op dieet gaan of heel bewust onszelf voedsel gaan ontzeggen, registeren we onbewust dat we iets niet meer mogen, dat iets schaars is geworden, dat iets niet meer voor handen is.

Dat is op onbewust niveau een ernstige situatie. Iets wat prettig was en belangrijk was, valt weg. We registreren dat onbewust, op een heel instinctief niveau.


En dan ligt er, als het ware, een mechanisme als een krokodil in het water stil te wachten tot er een zwak moment komt en datgene weer voorhanden is. Dan gaan de remmen los, vaak nog meer dan vroeger en krijgt het lichaam signalen om het ook vast te houden.

De connectie tussen eten en voelen wordt dan opnieuw verstoord en je bent weer terug bij af. Over die ‘connectie tussen eten en voelen’, later meer. Want ook dat is heel belangrijk: dat je onbewust leert automatisch te voelen wat je eet en wat genoeg is, en daarnaar automatisch gaat handelen.

Mijn advies is daarom simpel: stop met dat dieet, stop met afslankpillen en andere afslankmiddelen en pak je probleem aan op het gebied waar het ligt. Bij jezelf, in je ingesleten onbewuste automatismen. Al het andere is gedoemd te mislukken en is ook beschadigend voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen. 

Bel maar even als je vragen hebt over hoe en wat met betrekking tot jouw eetprobleem. Tel. 078 - 61 61 427




1 opmerking:

 1. Veel mensen gaan eten als ze zich onrustig, moe, neerslachtig, onzeker of blij voelen. Dat leidt vaak tot overgewicht. Je bent je niet altijd bewust van dat je eten een relatie heeft met emoties. Of je hebt saboterende gedachten over je eetpatroon die je tegenhouden om in actie te komen. Saboterende gedachten als “ik mag het, ik heb het verdiend” “zo erg is het allemaal niet””ik blijf toch te dik”, “na de feestdagen begin ik met minder eten”. Iedereen herkent ze wel.

  Ik ben diëtist en ik heb gezien in de zorg dat gezond worden en gezond blijven veel meer is dan puur het tellen van calorieën. Ons eetgedrag heeft alles te maken met innerlijke drijfveren. De hulp is dan veel meer psychologisch van aard. Gespecialiseerde dietisten kunnen dat bieden, naast de groep van psychologen, psychotherapeuten. Mijn nascholing bij artiva heeft bij mijzelf ook een omslag veroorzaakt.

  Het vraagt van ons allen het loslaten van verwachtingen van 10 kilo willen afvallen, niet meer verlangen naar lijstjes, weekmenu's en het loslaten van voedingstabellen. Eerst een gezonde relatie met eten opbouwen, elke dag gezond eten. Fit worden staat voorop en je zult zien dat je op termijn vanzelf een gezond gewicht bereikt. Je gaat er stralend uitzien en ook niet onbelangrijk: de worsteling met eten/lijnen stopt. Je krijgt een evenwichtig eetgedrag en je bent je bewust van wat voor jou zingevend is in het leven. Het gaat niet om het doen, maar veel meer om het zijn. Je gevoelens herkennen, waar leef je voor, wat is voor jou zingevend? Dat vraagt bewustzijn.

  Loslaten van emotie-eten is niet makkelijk. Mensen met overgewicht en emotie-eten lopen vaak te lang door. “had je het alleen gekund dan had je het allang bereikt.”
  groet van liesbeth, duurzame dietist

  BeantwoordenVerwijderen