woensdag 4 september 2013

Geldzorgen en armoede beperken ons brein



Nieuw wetenschappelijk onderzoek van Princeton University toont aan dat armoede en geldzorgen zoveel van ons brein vergen dat mensen daardoor onvoldoende denkkracht overhouden. 

Het is alsof ze te weinig bandbreedte hebben om ook over andere zaken - die vaak grote invloed hebben en waar oplossingen kunnen liggen - na te denken.

Dit verklaart waarom mensen soms vanuit financiële zorgen verder in een negatieve vicieuze cirkel kunnen komen en vaak ook verkeerde keuzes maken die hun problemen verder vergroten.

In het onderzoek werden mensen met financiële zorgen gevraagd om oplossingsgericht te handelen ten aanzien van hun problemen en werden tegelijkertijd hun cognitieve vaardigheden en prestaties getest.

De terugloop van de cognitieve prestaties bij geldzorgen was aanzienlijk, en vergelijkbaar met een daling van 13 punten van het IQ.

Het omgekeerde hiervan zie ik vaak in therapie en coaching. Mensen die goed in hun vel zitten en geleerd hebben om onbewust veerkrachtig te reageren op problemen, tegenslagen en uitdagingen bereiken in korte tijd op alle gebied veel meer.

Hun vaardigheden verbeteren, creatieve vermogens worden verder geactiveerd en er ontstaat een bewust en onbewust sturen en handelen richting het behalen van bepaalde doelen, welvaart en welzijn. Het paard wordt als het ware voor de wagen gespannen.

Daarom is coaching - gericht op onbewuste groei en het aanboren van je potentie - wellicht de beste investering die je kunt doen in jezelf.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten