vrijdag 20 september 2013

Je angst, onzekerheid en spanning de baas


Dagelijks zie ik in mijn praktijk cliënten die worstelen met angst, spanning en onzekerheid. Het meest verbazingwekkende is vaak dat mensen hier vaak veel te lang mee rond blijven lopen.

Soms hoor ik van een worsteling van tientallen jaren en van een proces waarin het vechten tegen de angst en spanning een ware uitputtingsslag is geworden. Soms met psychosomatische klachten of burnoutklachten tot gevolg.

Vaak zijn de symptomen van de angst al eerder in therapie aangepakt, en soms zijn deze symptomen - bijvoorbeeld paniekklachten - ook verdwenen of met pillen onderdrukt. Maar...

Zolang je onbewust spanning en onrust blijft opbouwen en vasthouden is er een vruchtbare bodem voor nieuwe klachten. En dat gebeurt dan ook vaak. 

De ene keer is er sprake van angst en paniek, een jaar later van spanningen in de darm of slaapproblemen. Kortom, als een klacht niet bij de oorzaak wordt aangepakt komen er telkens nieuwe symptomen.

De oorzaak ligt bij angst, spanning en onzekerheid altijd in het achterliggende mechanisme. Het automatisme waarmee je onbedoeld telkens je eigen angst maakt, oproept en de spanning vasthoudt.

Gelukkig maak ik vaak mee hoe mensen na een periode van ontwikkeling in therapie weer ruimte en vrijheid ervaren om dingen te doen en zichzelf weer te ontplooien. 

Er is investering en doorzetting voor nodig om je hardnekkige angst en spanning de baas te worden, maar het loont alle moeite als je je vrijheid weer terug hebt en je weer eindelijk meer jezelf kunt zijn en je jezelf kunt ontplooien.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten