dinsdag 1 oktober 2013

Jezelf vertellen dat je niet bang hoeft te zijn...



We hebben allemaal geleerd om na te denken en irrationele gedachten tegen het licht te houden. We zijn meestal redelijk goed in het beredeneren waarom iets niet klopt.

Maar als dat ‘iets’ ons gevoel betreft dan kunnen we wel mooie redenaties opbouwen waarom we bijvoorbeeld niet bang of onzeker hoeven te zijn, maar ons gevoel luistert daar vaak niet naar.

Sterker nog... het gebeurt vaak dat onze positieve redenaties een averechts effect hebben. Soms worden positieve gedachten als: “Je hoeft niet onzeker te zijn, want je kan het...” of “je bent waardevol...” gevolgd door een klein innerlijk stemmetje dat duidelijk maakt: “Dat geloof je toch zelf niet...”

Dat noemen we ‘afweer’, en die afweer zorgt er voor dat een automatisme beschermd wordt. De manier waarop we omgaan met ons gevoel is immers volledig geautomatiseerd. We denken er niet over na, het gebeurt ‘vanzelf’. Dat geldt ook voor de manier waarop je bijvoorbeeld gevoelens van onzekerheid oproept of spanning vasthoudt.

Je afweer is een soort ‘innerlijke eigenwijsheid’. Ook al heb je nog zoveel last van je klacht... diep van binnen ben je er onbewust vaak van overtuigd dat dit de beste manier is om om te gaan met deze zaken of deze gevoelens.

Die manier is immers ontstaan als gevolg van een vaak langzaam ingesleten proces en daarmee een volledig onbewust automatisme geworden.

Daarom werken affirmaties vaak niet goed. Het is alsof je jezelf iets wijs probeert te maken, terwijl je het diep van binnen anders beleeft. Jim Rohn zegt zo mooi: “Affirmeer alleen de waarheid”. Als het slecht gaat... gaat het slecht, en het heeft dan geen nut om daar mooie woorden tegenover te zetten. Je houdt dan jezelf voor de gek. “Kom in actie”, dat is het enige verstandige advies.

Dat in actie komen houdt dan in dat je in therapie leert om te communiceren met die gevoelens. Dat je leert om daadwerkelijk zelf weer grip te krijgen op je gevoel en in staat bent tot ‘zelfsturing’. Dat gaat vaak gemakkelijker dan je verwacht.

Zo kun je leren om onbewuste processen en automatismen in jezelf te veranderen: door te stoppen met ‘praten over’, ‘beschouwen’, ‘theorieën’, ‘excuses’, ‘mooie woorden en affirmaties’ en daadwerkelijk te leren met hypnotherapeutische technieken grip te krijgen op je gevoelens.

Je leert zo, als het ware, het stuur weer in handen te nemen. Zodat je na een tijdje op een bestemming aankomt waar je wilt zijn...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten