donderdag 10 oktober 2013

Gezond eten verkleint de kans op een depressie


Nieuw wetenschappelijk onderzoek van de University of Eastern Finland toont aan dat gezonde voeding de kans op een depressie aanzienlijk verkleint.

Voor het onderzoek zijn gedurende twintig jaar meer dan tweeduizend mannen van middelbare leeftijd gevolgd. Bij aanvang van het onderzoek hadden geen van de mannen een depressie.

Het onderzoek wees uit dat de gezond etende mannen 34% minder risico liepen op een depressie.

Met gezond eten wordt hier bedoeld: vooral groente, fruit, volkorenproducten, gevogelte (wit vlees), vis en magere kaas.

Uit het onderzoek blijkt dat een gezond voedingspatroon ook een positief effect heeft op mensen die lijden aan een depressie. Een groep mensen met ernstige depressies werd gevolgd door de jaren heen, en de conclusie kon getrokken worden dat drie jaar gezonde voeding een daling van 16% van de depressies bewerkstelligt.

Suiker is de grote boosdoener in dit verhaal. Wie veel suiker eet loopt een grotere kans op een depressie. Datzelfde geldt ook voor veel koolhydraten als aardappelen, croissants, koek en ander bewerkt voedsel. De onderzoekers concluderen dat dit de kans op een depressie met 41% vergroot.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten