vrijdag 11 oktober 2013

Coming out


Regelmatig heb ik mensen in therapie die worstelen met hun seksuele identiteit, en veel vaker nog mensen die worstelen met hoe ze denken dat anderen denken over zoiets persoonlijks als hun seksuele identiteit.

Mijn eerste reactie is dan vaak om de dingen in de juiste verhoudingen te zien: het gaat ten eerste niemand iets aan tot wie je je seksueel aangetrokken voelt. Dat is iets tussen jou en de ander.

De problemen ontstaan vaak doordat er in de loop van de jaren een enorme angst en een negatief zelfbeeld is opgebouwd als er sprake is van een andere seksuele voorkeur dan ogenschijnlijk de meeste mensen hebben. 

Soms gevoed door de media, door nonchalant uitgesproken vooroordelen van ouders, door religieuze overtuigingen, door scheldwoorden van vriendjes etcetera ontstaat een innerlijk gevoel dat bijvoorbeeld jouw homoseksuele identiteit niet o.k. of minder is.

De eerste stap in therapie en coaching is dan om in jezelf de moed te vinden om volledig en ontspannen te gaan staan voor wie je bent. Als je jezelf niet accepteert, dan zal een ander daar soms ook meer moeite mee hebben.


Bovendien niets is zo belangrijk voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen, dan dat je jezelf serieus neemt en daardoor het beste uit jezelf haalt. Je bent wie je bent, en maak daar iets moois van in je leven.

Mijn advies is veelal om niet te lang te blijven treuzelen met betrekking tot je coming out. Je weet nooit precies van te voren hoe ouders, familie en vrienden reageren. Veelal is dat positiever, begrijpender dan je verwacht.

En als dat niet zo positief is, dan kun je dat maar beter zo snel mogelijk ontdekken en hoe pijnlijk het ook kan zijn: positief verder gaan met je leven met mensen om je heen die van je houden, je kennen zoals je bent en je waarderen.

Je bent het verplicht aan jezelf om te zijn wie je bent. Je kunt geen ander leven leiden dan dat van jezelf. Maak dus de dingen niet moeilijker dan ze zijn.

De mening van anderen, hun overtuigingen over homoseksualiteit, hun dogma’s... het is niet je belangrijkste uitdaging. De eerste en belangrijkste stap is: wees eerlijk naar jezelf, wees jezelf en maak er iets moois van.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten