Alzheimer en Sinaasappelsap
Alzheimer is het gevolg van de veroudering van het hersenweefsel. In de loop der tijd raken hersencellen verstopt door samenklonterende eiwitten, waardoor deze cellen uiteindelijk afsterven. Bij de ene persoon gebeurt dit sneller dan bij de andere.
Wanneer mensen vroeg door alzheimer getroffen worden, bijvoorbeeld in de zestig, dan spreken artsen van ‘De ziekte van Alzheimer’. Maar dat samenklonteren van eiwitten treedt bij iedereen op.
Als je maar lang genoeg wacht... wordt uiteindelijk iedereen dus dement. Onderzoek heeft uitgewezen dat vanaf je 65 jaar iedere vijf jaar het risico op alzheimer verdubbelt, zodat uiteindelijk de helft van alle personen boven de 85 jaar alzheimer hebben.
Er is veel onderzoek gedaan naar alzheimer en tal van stoffen zijn getest om te zien of deze de progressie naar alzheimer kunnen afremmen. Er zijn onderzoeken naar antioxidanten, vitamine c, vitamine e, bètacaroteen etcetera. Onderzoek toont aan dat deze antioxidanten geen effect hebben op het ontstaan of de progressie naar alzheimer.
Nieuwe onderzoeken richten zich daarom op het gebruik van flavonoïden. Dat zijn als het ware de kleurstoffen van fruit. En het blijkt dat flavonoïden veel belangrijker en gezonder zijn dan antioxidanten.
Het lichaam ziet flavonoïden als licht toxische stoffen, waardoor lichaamseigen antioxidanten worden geactiveerd, met een veel groter en positiever effect dan inname van antioxidanten.
Zo is als gevolg van dit soort onderzoeken aangetoond dat personen die elke week minstens 3 glazen vers geperst (!) vruchtensap (zoals sinaasappelsap) drinken, 76% minder kans hebben op alzheimer, vergeleken met personen die minder dan één keer per week vruchtensap drinken. Personen die twee keer per week vruchtensap drinken hebben maar 16% minder kans.
Bovenstaande conclusie afkomstig uit ‘The American Journal of Medicine’ betreft een 10 jaar durende studie met meer dan 1800 proefpersonen. De conclusie wordt tevens door vele andere onderzoeken ondersteund.
Omdat iets makkelijk is, zijn we soms geneigd het niet als ‘belangrijk’ te zien. Maar als diverse grote wetenschappelijke onderzoeken die kant op wijzen... hoe makkelijk is het om dan even drie glazen sinaasappelsap per week te drinken...!
Bron, de website van Alzheimer.nl:
BeantwoordenVerwijderenWat het onderzoek toch iets anders bekijkt;
Oorspronkelijk vermoeden onderzoekers dat een grote inname van antioxidante vitaminen misschien bescherming bood tegen de ziekte van Alzheimer, maar recente onderzoeken ondersteunen die hypothese niet.
"We dachten dat vitaminen niet de onderliggende component zijn, maar dat er misschien iets anders is," aldus Dai.
Dai begon te vermoeden dat een andere klassen van antioxidante chemicaliën, de zogenaamde polyfenols, een rol konden spelen. Polyfenols zijn antioxidanten die geen vitaminen zijn en die veel voorkomen in de voeding en vooral overvloedig aanwezig zijn in thee, sap en wijn. De meeste polyfenols zitten voornamelijk in de schil van fruit en groenten. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat polyfenols (zoals resveratrol in wijn) de maximum levensduur met 59 procent doen toenemen en de leeftijdsgebonden achteruitgang van de cognitieve prestaties in dierenmodellen vertragen.
"Bovendien bevestigden dierenonderzoeken en celcultuuronderzoeken dat bepaalde polyfenols van sap een sterker neurobeschermend effect hadden dan antioxidante vitaminen. Dus bekijken we nu polyfenols," aldus Dai.
Volgens Dai is de volgende stap het testen van bloedstalen van proefpersonen om na te gaan of grote hoeveelheden polyfenols verband houden met een lager risico op cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer. Dat zou een bijkomend bewijs leveren van de functie van sappolyfenols in het risico op de ziekte van Alzheimer. Bovendien kan zo aan het licht komen welke soorten sap het meest heilzaam zijn.
"We weten niet of het door een speciaal soort sap komt dat het risico afneemt. Die informatie werd niet vergaard in het huidige onderzoek," aldus Dai. "Maar we kunnen plasma gebruiken om het aantal soorten sap te beperken."
Dai wijst erop dat hoewel de resultaten van het onderzoek veelbelovend lijken, het belangrijk is dat het grote publiek geen overhaaste conclusies trekt met betrekking tot de waarde van sap als een voorzorgsmaatregel voor de ziekte van Alzheimer.
"Enkele jaren geleden leken hormoonvervangingstherapie, niet-steroïdale anti-inflammatoire medicamenten (NSAID's - "nonsteroidal anti-inflammatory drugs") en antioxidante vitaminen erg veelbelovend bij het voorkomen of vertragen van de ziekte van Alzheimer, maar recente klinische test wijzen uit dat dat niet het geval is," aldus Dai. "Er is volgens mij meer onderzoek nodig."
Het onderzoek van Qi Dai, M.D., Ph.D., wetenschappelijk medewerker Geneeskunde, en zijn collega's verschijnt in het septembernummer van jaargang 2006 van The American Journal of Medicine.