dinsdag 15 januari 2013

Creativiteit verhogen door verveling?


Nieuw onderzoek van de Universiteit van Central Lancashire, in Engeland, toont aan dat ‘verveling’ (zoals de onderzoekers het formuleren) kan bijdragen tot de verhoging van creativiteit.

In het onderzoek werden mensen gevraagd een saaie taak uit te voeren, namelijk gedurende een kwartier telefoonnummers uit een telefoonboek te kopiëren. Daarna kregen ze een meer uitdagende opdracht voorgelegd: namelijk om zoveel mogelijk manieren te bedenken waarop koffiebekertjes gebruikt konden worden.

Opmerkelijk was dat de mensen die eerst een kwartier een saai, eentonig klusje hadden gedaan, aanzienlijk creatiever waren in het bedenken van toepassingen van de koffiebekertjes. Een aantal van dit soort experimenten brengt de onderzoekers tot de conclusie dat creativiteit eenvoudig verhoogd kan worden door momenten van ‘verveling’.

Wat er gebeurt tijdens deze momenten van ‘verveling’ is dat mensen spontaan gedurende hun bezigheden in een alledaagse trance gaan. Ze worden wat actiever op een lagere hersenfrequentie, zijn deels iets meer naar binnengekeerd, waardoor de onbewuste activiteit verhoogd wordt.

Bewust denken gaat met een snelheid van maximaal 60 bits per seconde. Onbewuste activiteit gaat met een snelheid van maximaal 11,2 miljoen bits per seconde.

Het is dus niet zo verwonderlijk dat het toenemen van wat onbewuste activiteit leidt tot meer creativiteit en betere prestaties. Dat zie ik dagelijks in coaching en therapie waarin mensen leren om naast hun denken ook hun andere mogelijkheden als creativiteit en gevoel te gebruiken. Daar zijn veel betere methoden voor dan alleen bewuste ‘verveling’. Het gaat er om dat mensen automatisch meer onbewust actief en creatief worden.

De term ‘verveling’ is hier dus niet op z’n plaats en heeft te maken met de weinige ervaring die de onderzoekers hebben met het onbewuste, trance, tranceverschijnselen, hypnose, transderivationele zoekprocessen en andere creatieve activiteiten van het onbewuste. 

Kort samengevat kun je zeggen dat je prestaties omhoog zullen gaan als je leert om je bewuste en onbewuste activiteit op een goede manier met elkaar te laat samengaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten