vrijdag 1 juni 2012

Waarom zou je in therapie gaan?“Waarom zou je in therapie gaan?”, is een vraag die mensen me weleens stellen. Het antwoord ligt wellicht voor de hand: Als je herhaaldelijk in jezelf tegen dingen aanloopt en je wilt dat veranderen. Of als je belemmerd wordt in je geluk of functioneren en het lukt je niet om dat zelf te veranderen. Of als je psychische klachten hebt.


“Maar helpt het dan om daarover te praten?”, is dan vaak de vervolgvraag. En daar komen we bij een punt waaruit blijkt dat veel mensen ‘praten over’ verwarren met ‘therapeutisch werk’.

Bij therapie hebben we het niet over ‘je verhaal doen’, ‘frustraties spuien’ of ‘meedenken’. In therapie krijg je zicht en grip op het achterliggende mechanisme. Op datgene wat je doet waar je geen grip op hebt en waar je vaak ook geen weet van hebt... waardoor het je ook moeilijk lukt om het te veranderen. 
Dat weten is één. Maar het gaat niet om het weten op zich. Waar het wel om gaat, is dat je nu het nodige in jezelf verandert op een manier dat dit automatisch een nieuwe gewoonte wordt. Zodat je je bijvoorbeeld in een bepaalde situatie automatisch zeker gaat voelen. Of zodat je bijvoorbeeld vanzelf voelt dat iets niet meer zo pijnlijk is als vroeger, omdat je automatisch oude ballast verwerkt. We kennen allemaal de situatie dat je bijvoorbeeld wel begrijpt dat je je niet onzeker hoeft te voelen, maar tóch voel je je zo. Nogmaals, het gaat niet om denken en weten, maar om daadwerkelijke veranderingen in je gevoel.
In hypnotherapie hebben we het dus over èchte veranderingen in jezelf. Het gaat over méér jezelf worden, en je ontdoen van oude ballast en oude belemmeringen. Het gaat er om dat je weer gaat genieten van de dingen die je doet en dat je niet langer blijft hangen in oude gevoelens en oude gewoontes.In het volgende korte filmpje, afkomstig van mijn website, ga ik bondig in op hoe een eerste gesprek verloopt en wat het belangrijkste is bij de start van therapie.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten