dinsdag 19 juni 2012

Jong blowen vergroot de kans op psychische klachten


Het is een bekend gegeven, en veelvuldig wetenschappelijk onderzocht... toch wordt er nog weleens te licht over gedacht: blowen, en zeker blowen in de groei, is zéér ongezond en gevaarlijk.
Zo onderzochten de onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht de gegevens van 26.000 jongeren. Uit de analyse van deze gegevens blijkt dat jongeren die cannabis gebruiken veel vaker psychische en psychiatrische problematiek vertonen dan jongeren die niet blowen. 
Zo brengt bijvoorbeeld het gebruik van cannabis een drie maal hogere kans op een psychose met zich mee. Vaak worden jongeren ook meer achterdochtig en krijgen ze eerder last van het horen van stemmen en wordt het moeilijker voor hen om met gevoelens om te gaan. De kans op een opname in een psychiatrische inrichting wordt groter naarmate iemand meer cannabis gebruikt.
Daar komt bij dat het soms om zeer ernstige psychiatrische aandoeningen gaat. Zo werd eveneens door het UMC geconcludeerd dat cannabis schizofrenie kan triggeren bij mensen die hiervoor genetisch kwetsbaar zijn. Dat wil zeggen dat ze niet schizofreen zouden zijn geworden als ze geen cannabis hadden gebruikt. 
Daarnaast is al eerder geconcludeerd dat ook de intelligentie bij 5 joints per week significant daalt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten