Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Toronto toont aan dat ons dagritme een grote invloed heeft op onze stemmingen en ons geluksgevoel.
Uit dat onderzoek blijkt dat oudere mensen meer ‘ochtendmens’ zijn dan jongeren. De ochtendmensen hadden daarbij opvallend meer positievere emoties en een betere subjectieve gezondheid. Dat gold zowel voor de oudere als de jongere ochtendmensen.
Het kan zijn dat je als avondmens in de ochtend moeite hebt met het sociaal functioneren, en dat je productiviteit aan het begin van de dag te laag ligt. Het kan daarom verstandig zijn om geleidelijk je ritme te verschuiven door vroeger naar bed te gaan en standaard vroeger op te staan. Je kunt daarbij denken aan het geleidelijk vervroegen van je bedtijd, bijvoorbeeld met een half uur per maand. Als je dit geleidelijk doet begint je lichaam gemakkelijker te wennen aan het nieuwe ritme.
Vroeger gaan slapen en vroeger opstaan heeft tevens een positief effect op je stemmingen en kan het gevoel van depressie verlichten. Ook is het voor depressiegevoeligheid goed om de slaapduur te beperken tot 7 - 8 uren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten