zondag 3 juni 2012

Brein leert door videospellen


Het brein is erg gevoelig voor externe stimulatie. Dat zien we als we in therapie met diverse stimulerende technieken bijvoorbeeld de concentratie verbeteren, maar dat wordt nu ook aangetoond in een nieuw onderzoek dat wordt beschreven in het blad Journal of Cognitive Neuroscience.
Er werd een experiment gedaan met 25 proefpersonen die nooit eerder videospelletjes speelden. Deze personen werd gevraagd om herhaaldelijk twee uur een computerspelletje te spelen met een totale tijdsduur van tien uur. Het betrof een schietspel waardoor ze de spelwereld door de ogen van de schietende persoon bekeken.
Voor het spelen van de videospellen en na het spelen van de videospellen werd hun hersenactiviteit en diverse functies gemeten.
Opvallend was dat de personen die de videospelletjes speelden opmerkelijk beter waren geworden in het opsporen van een verstopt object. In een controlegroep hadden andere personen tien uur gepuzzeld en daarvan bleek de scoren bij het opsporen van objecten niet verbeterd. Voor het eerst is hiermee wetenschappelijk aangetoond dat visuele oplettendheid gestimuleerd kan worden door computerspellen. 
Uit eerder onderzoek naar gewelddadige computerspellen bleek al dat tien uur een gewelddadig computerspel spelen het meetbare effect had dat de activiteit in de hersenen die er voor zorgt dat we emoties en agressief gedrag reguleren afneemt.
Ons brein laat zich makkelijk stimuleren. In therapie met mensen die leiden aan concentratieproblemen, bijvoorbeeld voortkomend uit een burnout, merken we vaak dat tal van concentratie en geheugenfuncties aanzienlijk verbeteren als het brein met oefeningen gestimuleerd wordt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten