zondag 8 juli 2012

Vakantiestress


Voor de meeste mensen betekent vakantie ontspanning, lichamelijk en geestelijk bijkomen en nieuwe energie opdoen. Maar voor sommige mensen betekent vakantie ook veel stress en onrust. 
Er kunnen tal van psychische klachten zijn die in de vakantie juist meer de kop op steken. Het is daarom verstandig om met zo min mogelijk stress op reis te gaan en de dagen voor vertrek het rustig aan te doen. Vermoeidheid leidt immers tot vermindering van grip op je emoties en vermindering van je veerkracht. Hierdoor wordt het moeilijker om met tegenslagen, slecht weer, jengelende kinderen, ruzies met je partner en dergelijke om te gaan. Het komt regelmatig voor dat juist tijdens de vakantie deze alledaagse problemen doorslaan en soms andere psychische klachten, bijvoorbeeld paniekaanvallen, triggeren.
Een aantal tips voor een ontspannen voorbereiding ligt voor de hand, maar ik zet ze toch maar even op een rijtje:
  • Begin vroeg met voorbereiden zodat je de laatste dagen weinig te doen hebt en kunt ontspannen.
  • Ga uitgerust op reis. Zorg dat je de dagen voor vertrek op tijd naar bed gaat en eventueel wat uitslaapt.
  • Verzamel van te voren wat informatie over je vakantiebestemming zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
  • Bespreek van te voren wat jullie plannen zijn in de vakantie, zodat aan ieders verwachtingen kan worden voldaan.
  • Geef je lichaam even de tijd om te wennen aan een verandering van temperatuur. Ga niet meteen actief in de weer.
  • Wees je bewust dat je op vakantie bent en laat ‘op tijd’ en ‘nuttig bezig zijn’ zo veel mogelijk los.
Als je gevoelig bent voor psychische klachten, voor angst, stress, paniek en te veel spanning is het raadzaam om voor vertrek twee of drie sessies hypnotherapie te volgen. Hiermee kun je eenvoudig leren om grip te krijgen op je emoties en spanning en stress los te laten. Je zult met een paar sessies wellicht niet al je problemen kunnen aanpakken, maar je kunt er vaak wel voor zorgen dat je prettig ontspannen op reis gaat. En eenmaal weer thuisgekomen, na een prettige vakantie, kun je altijd de stap zetten om nu je klachten de baas te worden en weer te gaan genieten van je leven. Klik hier voor verdere informatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten