donderdag 5 juli 2012

Moeder-Kind relatie is blauwdruk voor laterHet is een bekend psychologisch feit dat de eerste intieme relatie in je leven, in de meeste gevallen die met je moeder, van groot belang is in je emotionele beleving van intieme, romantische relaties op latere leeftijd.
Dit gegeven was echter nooit zo goed wetenschappelijk onderbouwd. Maar nu is er een uitvoerig onderzoek van de universiteit van Minnesota dat aantoont dat deze vroege patronen - die al ontstaan voordat taal en begrip zich kan ontwikkelen - van grote invloed zijn in tijden van stress. 

Op die momenten val je namelijk snel terug op deze oude patronen. Een slecht behandeld kind schiet bijvoorbeeld snel in de verdediging en voelt zich snel aangevallen, terwijl het kind dat veel aandacht en veiligheid heeft gekend eerder vertrouwt op de goede bedoelingen van de ander.
Uit het onderzoek kwam tevens naar voren dat door middel van toewijding en een betrouwbare partner, en/of door middel van therapie, de oude patronen kunnen veranderen.
In therapie zie ik het vrijwel dagelijks dat mensen deze patronen willen en vaak moeten veranderen om een succesvolle bevredigende relatie te kunnen opbouwen. Als je ontdekt dat je vastloopt in oude relationele automatismen is het van belang om niet te lang door te blijven modderen, maar om tijdig aan de bel te trekken en de achterliggende automatismen te veranderen. Klik hier voor verdere informatie. Geen opmerkingen:

Een reactie posten