woensdag 11 juli 2012

Jij bent verantwoordelijk...!Van groot belang bij het verbeteren van de kwaliteit van je leven is dat je je verantwoordelijkheid oppakt. 

Verantwoordelijkheid in de betekenis dat je je ervan bewust bent dat je zelf je gevoelens creëert, en dat ze niet een direct gevolg zijn van de omstandigheden. 
Verantwoordelijkheid in de betekenis dat je zelf op je eigen gevoelens kunt reageren. Dat je in de letterlijke betekenis van het woord antwoord kunt geven op je eigen gevoelens en effectief leert reageren op je eigen behoeftes. Dat je jezelf leert kennen en sturen.
En verantwoordelijkheid in de betekenis dat je je in de communicatie met de ander volledig bewust bent van jouw aandeel. Wie je de verantwoordelijkheid geeft, geef je de macht. Want dat is degene die kan reageren op de situatie, die kan gaan beïnvloeden, die kan gaan sturen. Als je je doel wilt bereiken en je zit in een bus die rijdt... wat is dan de beste plek om te zitten?...   Achter het stuur, natuurlijk. De weg kan moeilijk zijn, er kunnen obstakels zijn en ga zo maar door, maar achter het stuur heb je verantwoordelijkheid voor waar je terecht komt. 
Belangrijk daarbij is ook dat je niet je ‘redding’ van buitenaf verwacht. Niet van mensen die je komen redden, niet van mensen die je problemen komen oplossen, niet van nieuwe omstandigheden, niet van ‘als ik maar een betere jeugd had gehad’, niet van complimenten van anderen... 
Als je de kwaliteit van je leven wilt verbeteren moet je 100% verantwoordelijkheid nemen voor je gevoelens, je daden, je leven. Zo kun je, eventueel met een coach naast je, stap voor stap je doelen bereiken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten