zaterdag 21 juli 2012

Kinderen en jongeren die gepest wordenRegelmatig heb ik kinderen en jongeren in therapie die last hebben van klachten of beperkt worden in hun ontwikkeling doordat ze gepest worden. Ze worden buitengesloten, uitgescholden, via het internet gepest of herhaaldelijk vernederd.
De gevolgen van pesten zijn op korte en op lange termijn zeer ernstig. Een kind of jongere die gepest wordt, is geneigd zichzelf onbewust van alles de schuld te geven en bouwt een negatief gevoel van eigenwaarde op. Het gevolg is dat het zelfvertrouwen daaronder leidt en dat er een verhoogd spanningsgevoel ontstaat. Sociaal contact wordt een inspannende aangelegenheid met alle gevolgen als angst, terugtrekken, slecht presteren op school, vermijdingsgedrag, faalangst, moeite met vriendschappen etcetera.
In de begeleiding van kinderen en jongeren die gepest worden, wordt vaak gedacht aan het vergroten van de weerbaarheid. Dat is een belangrijk aspect, maar nog veel belangrijker is het aanleren hoe je jezelf weer op positieve opbouwende manier kunt gaan beïnvloeden, zodat je weer eigenwaarde en zelfrespect opbouwt. En hoe je alle negatieve invloed van anderen meer van je af laat glijden.
Op deze aspecten richt ik me met jongeren in therapie. Ze leren zichzelf intern weerbaarder te maken, en de opgekropte negativiteit en spanning los te laten. Weerbaarheid of assertiviteit zonder daadwerkelijk innerlijke basis is namelijk gedrag waar anderen - zeker de pestkoppen - zo doorheen prikken. Zelfvertrouwen is niet een kwestie van doen, maar een kwestie van voelen. Met behulp van eenvoudige hypnosetechnieken kunnen kinderen en jongeren leren zichzelf weer goed te gaan voelen en zo de negatieve spiraal van negatieve be├»nvloeding door anderen en door zichzelf te verbreken. Klik hier voor meer informatie over therapie en coaching bij pesten.
Een kort stukje video van de aanpak van negatieve gevolgen door langdurig pesten kun je ook terugzien in het televisieprogramma ‘gepest’ bij RTL4, waar ik een meisje begeleidde in het loslaten van oude ballast. Klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten