vrijdag 20 juli 2012

Tijd geven levert meer tijd op...


Tijd is een relatief begrip. Bepaalde momenten kunnen uren lijken, terwijl andere in een seconde voorbij kunnen zijn. Zo lijkt bijvoorbeeld vaak de tijd sneller te gaan als we ouder worden... Thomas Mann gebruikt in ‘Der Tod in Venedig’ (Dood in VenetiĆ«) de mooie beeldspraak van de zandloper die letterlijk sneller lijkt te gaan naarmate er meer zand in het onderste glas zit...
In hypnotherapie maken we regelmatig gebruik van tijdsdistortie. Dat is een verandering in de subjectieve beleving hoe we tijd ervaren. Zo kan met wat hypnose-oefeningen de tijd bij de tandarts op de stoel als ‘sneller’ ervaren worden, dan de tijd waarop je geniet. De mate waarin we tijd ervaren, zo blijkt in therapie vaak, heeft belangrijkse gevolgen voor hoe we ervaringen beleven. Dat geldt zowel voor pijnlijke als plezierige ervaringen.
Een nieuw onderzoek toont aan dat we meer ruimte in tijd beleven als we ons regelmatig belangeloos inzetten voor anderen. Tijd geven aan anderen, levert dus voor jezelf meer tijd op. Dat gevoel van ‘de tijd hebben’ vermindert weer stress en spanning, en zo snijdt het mes hier aan twee kanten! Het onderzoek is binnenkort te lezen in het blad Psychological Science.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten