dinsdag 24 juli 2012

Pechvogels worden omgeschoold...


Richard Wiseman, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Hertfordshire (UK) stelt dat het voor iedereen mogelijk is om gelukkiger te worden en pech te vermijden. Hij deed een onderzoek naar de levens van 400 mensen. Een deel van deze mensen vond dat ze veel geluk had in hun leven, een ander deel vond dat ze echte pechvogels waren.
Tien jaar lang volgde hij deze mensen met vragenlijsten, dagboeken en intelligentietests. Hij kwam hierna tot de volgende conclusies:
  1. Pechvogels zien vaak hun mogelijkheden tot geluk niet. Vaak doen zich dezelfde kansen voor als bij de ‘gelukkigen’, echter de pechvogels merken de kansen niet op en ondernemen dus ook geen actie.
  2. Pechvogels zijn opvallend meer gespannen. Deze spanning verhindert dat ze onverwachte kansen en mogelijkheden waarnemen. Pechvogels zijn teveel bezig met andere dingen. Ze zijn teveel op zoek naar iets, en staan te weinig open voor al het andere.
  3. Geluksvogels zien de kansen of creëren ze zelf. Ze nemen snel gelukkige beslissingen omdat ze luisteren naar hun intuïtie (onbewuste intelligentie). Ze hebben positieve verwachtingen waardoor er self-fulfilling prophecies ontstaan. Ze zijn beter bestand tegen pech, waardoor ze het sneller kunnen omzetten en van zich af laten glijden.
Om zijn theorie in de praktijk te toetsen, opende Wiseman zijn zogenaamde ‘Geluksschool’. Een maand lang leerden de pechvogels om gelukskansen te herkennen, hun onbewuste intelligentie te benutten en ontspannen en open te reageren.
De resultaten waren opmerkelijk. Van de pechvogels was 80% gelukkiger, positiever geworden en ondervond daadwerkelijk meer geluk en minder pech.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten