dinsdag 31 juli 2012

Rouwverwerking en therapie


Rouwen doen we allemaal op onze eigen manier. Er is geen goede en verkeerde rouw en er is ook geen te snelle of te langzame rouw. Maar toch kan het zijn dat je bemerkt dat je in je proces van verliesverwerking stagneert. Je merkt dat het je, ook na langere tijd, niet lukt om je leven weer op een constructieve manier te hervatten.
Rouw is een intensief intern verwerkingsproces waarbij het verlies geleidelijk aanvaard wordt, de pijn van het verlies wordt ervaren, je leven wordt aangepast aan de nieuwe situatie en waarin je een nieuwe plek en emotionele betekenis geeft aan de persoon om wie je rouwt.
Hoewel rouw een natuurlijk emotioneel proces is kunnen er bijvoorbeeld omstandigheden zijn die het verwerken bemoeilijken. Lange tijd heb ik veel ouders begeleid die hun kind verloren aan kanker en daar zag ik bijvoorbeeld hoe pijnlijke en moeilijke momenten in de medische behandeling de aandacht kunnen opeisen, of eindeloze vragen als ‘Waarom...’ en ‘Hadden we misschien beter....’, waardoor het emotionele proces als het ware ondersneewt. Dit is maar een klein voorbeeld, want er kunnen tal van factoren zijn die het proces van rouw en verwerking bemoeilijken en doen stagneren.
In therapie leer je goed te verwerken en om weer een nieuw evenwicht te vinden, weer in balans te komen en het verleden en de dierbare persoon die je hebt verloren een plek te geven waar die tot z’n recht komt. Zodat je - hoe moeilijk het verlies ook is - ook kracht kunt putten uit de mooie ervaringen samen.
Kijk voor meer informatie hier











Geen opmerkingen:

Een reactie posten