dinsdag 9 oktober 2012

Terugval bij depressie snel te signaleren


Nieuw onderzoek van de universiteit van Groningen, in samenwerking met de afdeling Psychiatrie van het AMC toont aan dat een eenvoudige inschaling van je gemoedstoestand betrouwbaar en voldoende aanwijzing kan zijn om een terugval in depressie tijdig te signaleren. Met andere woorden: je voelt zelf heel goed wanneer je bij een therapeut aan de bel zou moeten trekken.

Tot voor kort werd vooral alle accent gelegd op een klinisch interview, na bezoek aan een eventueel doorverwijzende hulpverlener, volgens de Hamilton Depression Rating Scale.
Nu is duidelijk dat die uitgebreide klinische inschaling niet veel meer oplevert dan wat de persoon zelf kan aangeven.

In het onderzoek zijn 172 patiënten die hersteld zijn van een depressie gevolgd. De persoonlijke inschaling op een eenvoudige emotiemeter bleek voldoende om een terugval tijdig te signaleren. De emotiemeter is een eenvoudige schaal waarop je je stemming zelf kan aangeven.

Zo wordt de signalering weer helder, eenvoudig, snel en goedkoop. Niet een klinisch interview, maar de cliënt zelf kan bepalen hoe hij of zij er aan toe is. Het lijkt logisch, maar heel vaak gaat het toch anders.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten