woensdag 17 oktober 2012

Kun je leren écht te ontspannen?Regelmatig krijg ik mensen in therapie met uitputtingsklachten of psychosomatische klachten die het gevolg zijn van voortdurende psychische en lichamelijke spanning. Spanning opbouwen en vasthouden kan een geautomatiseerd proces worden. Met alle schadelijke gevolgen van dien.

In de loop der tijd wordt deze te hoge basisspanning de bron van allerlei klachten. Het hele psychische en lichamelijke systeem staat als het ware voortdurend onder druk en bezwijkt langzamerhand.

Veel van deze mensen hebben al eens geprobeerd ‘te ontspannen’. Maar op het moment dat ze bijvoorbeeld rustig in het bos lopen... lopen ze gewoon rustig én gespannen in het bos. Het vasthouden van de spanning is een automatisme, en een automatisme verander je niet zomaar. Een automatisme is als het ware beveiligd tegen verandering.

Met hypnotherapeutische technieken kun je echter leren om dat automatisme te veranderen en stap voor stap écht je basisspanning te verlagen. Dat gaat niet in één keer, maar stap voor stap leer je, voel je en ontdek je dat je je prettiger gaat voelen met steeds een beetje minder spanning. En dat je daardoor juist meer controle krijgt over jezelf!

Als je op zo’n manier leert om echt de basis van je spanning te veranderen, dan zul je zien dat veel klachten al direct zullen verminderen. Als de spanning minder wordt, is het ook veel gemakkelijker om bepaalde zaken te veranderen of bepaalde problemen bij de oorsprong aan te pakken.

Klik hier voor informatie over hypnotherapie, toegepaste hypnose en psychotherapie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten