donderdag 6 september 2012

Onzin over hypnoseHypnose is een onderwerp waarover veel onzin, onjuiste informatie en vooroordelen de ronde doen. Ik zal de komende periode op dit blog zo nu en dan wat schrijven over deze onjuistheden en misvattingen betreffende hypnose.

Een vraag die ik regelmatig gesteld krijg, deze ochtend nog bij een mevrouw die hevig lijdt onder haar angsten, is: “Kan ik wel alle controle loslaten...?”. Kennelijk hebben veel mensen het idee dat je om in hypnose te gaan alle controle moet loslaten. Dat is onjuist.

Het tegendeel is eigenlijk waar. Veel van mijn cliënten hebben nu juist geen controle over hun gevoel. De mevrouw die mij vanmorgen deze vraag stelde lukt het bijvoorbeeld niet langer om haar gevoel van veiligheid en rust vast te houden als ze mensen om zich heen heeft. Ze raakt dan de controle kwijt en schiet in een bepaald onzeker en angstig gevoel.

Het gaat er nu juist om dat je leert om gebruik te maken van hypnose om zelf meer grip en controle te krijgen over je gevoel. Hypnose is geen ‘macht die je uit handen geeft’, maar een vaardigheid die je zelf aanleert. 

Je leert in therapie om niet alleen te kunnen sturen in je denken en in je handelen, maar ook te kunnen sturen in je voelen en in je automatismen. 

In veel vormen van psychotherapie leer je alleen te 'praten over...' en 'je gedachten te ordenen en te corrigeren'. Dat blijkt vaak onvoldoende om daadwerkelijk gevoelens, automatismen en innerlijke processen te kunnen veranderen.

In hypnotherapie gebruiken we hypnosetechnieken om juist wèl die innerlijke processen te kunnen veranderen. Je krijgt meer grip op je gevoelens en die innerlijke processen, zodat je daarmee therapie kunt doen, dat wil zeggen: veranderingen kunt aanleren. 

Je leert dus in hypnotherapie om zelf gebruik te maken van hypnose, zodat je meer controle krijgt over je eigen gevoel, waardoor je gevoelens en automatismen kunt veranderen. 

Je leert je, als je ervaring opdoet met hypnose, ook veel beter te ontspannen, maar niet om controle los te laten, maar om juist te voelen dat je in die ontspanning steeds meer grip krijgt.

Klik hier voor uitgebreide informatie over hypnose en hypnotherapie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten