dinsdag 18 september 2012

Minder ijzer in spinazie...



Een populair misverstand, zoals ik er al meer in dit blog beschreven heb, is dat in spinazie veel ijzer zit. 

Dat is echt onjuist. In 100 gram bereide spinazie zit ongeveer 3 milligram ijzer. In bijvoorbeeld sla en snijbiet zit 4 milligram ijzer, en in peterselie wel 10 milligram (maar daar eet je natuurlijk niet een bord vol van).

Als je ijzer wilt binnenkrijgen kun je het beste rundvlees eten. Daar zit ongeveer evenveel ijzer in als in spinazie, maar in een vorm die voor mensen veel makkelijker op te nemen is.

Het verhaal gaat dat er onderzoek is gedaan naar hoe het fabeltje van spinazie en ijzer in de wereld is gekomen. En wat bleek...: In 1870 is er onderzoek gedaan naar het miniraalgehalte van verschillende voedingsstoffen, en toen hebben de onderzoekers bij spinazie een komma verkeerd gezet... Maar het zou natuurlijk ook best kunnen dat hier sprake is van een dubbele legende... Popeye heeft natuurlijk ook behoorlijk meegewerkt aan het imago van spinazie.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen