woensdag 12 september 2012

Alcoholvrije wijn verlaagt de bloeddruk


Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat regelmatig een glas alcoholvrije rode wijn drinken de bloeddruk aanzienlijk verlaagt.

Een groep mannelijke proefpersonen kreeg dagelijks 300 milliliter alcoholvrije wijn te drinken, een andere groep kreeg 300 milliliter wijn met alcohol te drinken en weer een andere groep kreeg 90 milliliter gin te drinken. In een periode van 3 maanden wisselden de groepen van drank.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat rode wijn en gin geen enkel effect hadden op de bloeddruk, maar dat de mannen die alcoholvrije wijn gedronken hadden hun bovendruk zagen dalen met 6mmHg en hun onderdruk met 2mmHG. Alleen al door dit simpele glaasje alcoholvrije wijn per dag daalden hun kans op hartziekten met zo’n veertien procent. De kans op een beroerte werd hiermee twintig procent kleiner.

Volgens de onderzoekers heeft het alles te maken met de polyfenolen, de antioxidanten die in rode wijn zitten. Deze stof zit zowel in alcoholhoudende als in alcoholvrije wijn, maar alcohol remt het effect van dit bloeddrukverlagende stofje. 

Door een glas alcoholvrije wijn per dag neemt de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam toe. Hierdoor ontspannen de bloedvaten zich meer en kan er meer bloed door de vaten, waardoor de bloeddruk daalt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten