donderdag 27 september 2012

Ik-sterkte vergroten als goede start van therapie


Veel cliënten die bij mij in therapie komen hebben al lange tijd last van hun klachten. Vaak hebben ze ook al allerlei vormen van therapie of zelfhulp gedaan, maar nog steeds bestaat de klacht voort. 
Het feit dat een klacht al lange tijd bestaat is in veel gevallen al een indicatie dat er iets mis is met de balans tussen enerzijds de mogelijkheden van de cliënt om de klacht aan te pakken en anderzijds het mechanisme van de klacht.
Met andere woorden, de kans is groot dat je onvoldoende ‘in conditie’ bent om je klacht te kunnen aanpakken. Een psychische klacht, probleem, belemmering of barrière kost vaak veel energie. Bepaalde zaken in je leven lopen daardoor moeizamer en tegelijkertijd mis je vaak de bevrediging van een aantal zaken (die je wellicht wel zou hebben als je je klacht niet zou hebben). 
Het komt daardoor vaak voor dat mensen door hun klacht wat uitgeput raken. En in een wat vermoeide of teleurgestelde toestand ben je vaak niet in staat om je klacht goed aan te pakken.
Een ander punt is dat je door je focus op de problemen en belemmeringen niet meer gewend bent om te kijken naar je eigen mogelijkheden en capaciteiten om je probleem op te lossen. Je hebt al eerder in je leven allerlei dingen aangepakt en opgelost, en het zou best kunnen dat je een aantal van die innerlijke strategieën om zaken op te lossen kan inzetten om ook dit probleem aan te pakken. 
Daarnaast kunnen we in therapie je eigen mogelijkheden, talenten en capaciteiten meer aan het licht brengen waardoor je die kunt gaan gebruiken om je klacht de baas te worden.
Ook stimuleren we in therapie vaak als eerste een aantal psychische mechanismen waardoor je beter gaat functioneren. Je kunt daarbij denken aan verwerking, concentratie, emotieregulatie en andere innerlijke processen.
Alleen al door het vergroten van je innerlijke kracht, je psychische conditie en je mogelijkheden kan het zijn dat het je al beter lukt om je klacht de baas te worden. In ieder geval is dat vaak een belangrijke eerste stap: Eerst je iets beter voelen en dan die energie gebruiken om je klacht verder aan te pakken.

Op deze pagina <klik hier>  kun je een filmpje bekijken waarin ik hier wat dieper op in ga met betrekking tot de start van therapie of coaching.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten