vrijdag 28 september 2012
donderdag 27 september 2012
Ik-sterkte vergroten als goede start van therapie
Veel cliënten die bij mij in therapie komen hebben al lange tijd last van hun klachten. Vaak hebben ze ook al allerlei vormen van therapie of zelfhulp gedaan, maar nog steeds bestaat de klacht voort.
Het feit dat een klacht al lange tijd bestaat is in veel gevallen al een indicatie dat er iets mis is met de balans tussen enerzijds de mogelijkheden van de cliënt om de klacht aan te pakken en anderzijds het mechanisme van de klacht.
Met andere woorden, de kans is groot dat je onvoldoende ‘in conditie’ bent om je klacht te kunnen aanpakken. Een psychische klacht, probleem, belemmering of barrière kost vaak veel energie. Bepaalde zaken in je leven lopen daardoor moeizamer en tegelijkertijd mis je vaak de bevrediging van een aantal zaken (die je wellicht wel zou hebben als je je klacht niet zou hebben).
Het komt daardoor vaak voor dat mensen door hun klacht wat uitgeput raken. En in een wat vermoeide of teleurgestelde toestand ben je vaak niet in staat om je klacht goed aan te pakken.
Een ander punt is dat je door je focus op de problemen en belemmeringen niet meer gewend bent om te kijken naar je eigen mogelijkheden en capaciteiten om je probleem op te lossen. Je hebt al eerder in je leven allerlei dingen aangepakt en opgelost, en het zou best kunnen dat je een aantal van die innerlijke strategieën om zaken op te lossen kan inzetten om ook dit probleem aan te pakken.
Daarnaast kunnen we in therapie je eigen mogelijkheden, talenten en capaciteiten meer aan het licht brengen waardoor je die kunt gaan gebruiken om je klacht de baas te worden.
Ook stimuleren we in therapie vaak als eerste een aantal psychische mechanismen waardoor je beter gaat functioneren. Je kunt daarbij denken aan verwerking, concentratie, emotieregulatie en andere innerlijke processen.
Alleen al door het vergroten van je innerlijke kracht, je psychische conditie en je mogelijkheden kan het zijn dat het je al beter lukt om je klacht de baas te worden. In ieder geval is dat vaak een belangrijke eerste stap: Eerst je iets beter voelen en dan die energie gebruiken om je klacht verder aan te pakken.
Op deze pagina <klik hier> kun je een filmpje bekijken waarin ik hier wat dieper op in ga met betrekking tot de start van therapie of coaching.
Op deze pagina <klik hier> kun je een filmpje bekijken waarin ik hier wat dieper op in ga met betrekking tot de start van therapie of coaching.
woensdag 26 september 2012
Zelfmedicatie door chocolade...
In de American Journal of Psychiatry stond een artikel dat bewijzen aanvoert voor de theorie dat chocolade een voedingsmiddel is dat een goed gevoel geeft.
De koolhydraten en suikers in chocolade zorgen ervoor dat de hersenen endorfinen kunnen opnemen, die in het brein zorgen voor de werking van een antidepressiva, SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) genaamd.
Ook zorgen de koolhydraten en suikers in chocola dat peptiden uit de ingewanden worden vrijgemaakt die de stof L-tryptofaan bevatten, die hetzelfde werkt als de SSRI.
Chocolade is daarmee een prima middel om depressieve gevoelens tegen te gaan. Dan moet je natuurlijk weer niet te veel chocolade eten, want dan heb je weer munitie voor je depressieve gevoelens als je na een tijdje naar de weegschaal kijkt...
Labels:
antidepressiva,
chocola,
chocolade,
snoepen,
SSRI,
tryptofaan
dinsdag 25 september 2012
Eigeel is slecht voor hart- en bloedvaten
Een nieuw onderzoek door een Canadese universiteit toont aan dat eigeel de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.
De conclusies zijn gebaseerd op een onderzoek van ruim 1200 patiënten. Een opvallende conclusie is dat mensen die drie eigelen of meer per week eten aanzienlijk meer plak in hun aderen hadden dan mensen die dat niet doen. Aderverkalking ontstaat wanneer plak zich vastzet op de bloedvatwand, wat de kans op een hartaanval of beroerte laat stijgen.
Het negatieve effect van eigeel is te verklaren door het oxidatieproces dat optreedt zodra het ei gebakken is. Zolang het eigeel vloeibaar is, zoals bij een zachtgekookt ei, is het geen probleem.
Labels:
aderverkalking,
ei,
eigeel,
hart,
hart en vaat ziekten
vrijdag 21 september 2012
donderdag 20 september 2012
Faalangst, Examenvrees en Prestatiedruk
woensdag 19 september 2012
dinsdag 18 september 2012
Minder ijzer in spinazie...
Een populair misverstand, zoals ik er al meer in dit blog beschreven heb, is dat in spinazie veel ijzer zit.
Dat is echt onjuist. In 100 gram bereide spinazie zit ongeveer 3 milligram ijzer. In bijvoorbeeld sla en snijbiet zit 4 milligram ijzer, en in peterselie wel 10 milligram (maar daar eet je natuurlijk niet een bord vol van).
Als je ijzer wilt binnenkrijgen kun je het beste rundvlees eten. Daar zit ongeveer evenveel ijzer in als in spinazie, maar in een vorm die voor mensen veel makkelijker op te nemen is.
Het verhaal gaat dat er onderzoek is gedaan naar hoe het fabeltje van spinazie en ijzer in de wereld is gekomen. En wat bleek...: In 1870 is er onderzoek gedaan naar het miniraalgehalte van verschillende voedingsstoffen, en toen hebben de onderzoekers bij spinazie een komma verkeerd gezet... Maar het zou natuurlijk ook best kunnen dat hier sprake is van een dubbele legende... Popeye heeft natuurlijk ook behoorlijk meegewerkt aan het imago van spinazie.
donderdag 13 september 2012
woensdag 12 september 2012
Alcoholvrije wijn verlaagt de bloeddruk
Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat regelmatig een glas alcoholvrije rode wijn drinken de bloeddruk aanzienlijk verlaagt.
Een groep mannelijke proefpersonen kreeg dagelijks 300 milliliter alcoholvrije wijn te drinken, een andere groep kreeg 300 milliliter wijn met alcohol te drinken en weer een andere groep kreeg 90 milliliter gin te drinken. In een periode van 3 maanden wisselden de groepen van drank.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat rode wijn en gin geen enkel effect hadden op de bloeddruk, maar dat de mannen die alcoholvrije wijn gedronken hadden hun bovendruk zagen dalen met 6mmHg en hun onderdruk met 2mmHG. Alleen al door dit simpele glaasje alcoholvrije wijn per dag daalden hun kans op hartziekten met zo’n veertien procent. De kans op een beroerte werd hiermee twintig procent kleiner.
Volgens de onderzoekers heeft het alles te maken met de polyfenolen, de antioxidanten die in rode wijn zitten. Deze stof zit zowel in alcoholhoudende als in alcoholvrije wijn, maar alcohol remt het effect van dit bloeddrukverlagende stofje.
Door een glas alcoholvrije wijn per dag neemt de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam toe. Hierdoor ontspannen de bloedvaten zich meer en kan er meer bloed door de vaten, waardoor de bloeddruk daalt.
dinsdag 11 september 2012
Positief effect van televisiekijken
Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wilskracht en zelfcontrole weer te revitaliseren zijn door naar een herhaling te kijken van een favoriete televisieserie of film.
In het blad Social Psychological and Personality Science stond een onderzoek waarbij proefpersonen mentaal belast werden met activiteiten waarbij veel concentratie vereist was. Het bleek dat mensen zich sneller weer oplaadden, nadat ze hadden teruggedacht aan hun favoriete televisieserie.
Een tweede experiment toonde aan dat mensen na een zware taak aanzienlijk beter hun wilskracht en zelfcontrole terugvonden na het daadwerkelijk kijken van een herhaling van hun favoriete televisieserie, film of boek.
De onderzoeker, Jaye Derrick, beschrijft hoe een herhaling van een serie, film of boek juist die mentale rust brengt, waardoor we sneller onze wilskracht, daadkracht en zelfcontrole hervinden. Bij een herhaling van een film die we echt mooi vinden, hoeven we immers nergens over na te denken, is de spanning van de onbekende wendingen verdwenen en ligt het accent, meer dan bij gewoon televisiekijken, bij het genieten en ontspannen.
De plaatjes uit dit artikeltje zijn afkomstig van een scène uit één van mijn favoriete Nederlandse films: De Avonden (uit 1989), naar de gelijknamige legendarische roman van de grote volksschrijver Gerard Reve. De film is een prachtige weergave van de roman over het kleinburgerlijke en voor de held van dit verhaal Frits van Egters (gespeeld door Thom Hoffman) benauwende leven vlak na de oorlog. De film zit vol prachtige surrealistische scènes, Reviaanse dialogen en inter- en intrapersoonlijke spanningen. Mijns inziens heeft deze film terecht twee gouden kalveren gekregen, voor beste hoofdrolspeler en voor beste film. Het is een film waar ook Reve zelf enthousiast over was.
zaterdag 8 september 2012
vrijdag 7 september 2012
Een beter geheugen door groene thee
Groene thee drinken heeft vele voordelen. Zo is vaak wetenschappelijk aangetoond dat het een positief effect heeft op hart en bloedvaten. Ook zijn er onderzoeken die wijzen op een vermindering van de kans op kanker en Alzheimer bij het dagelijks drinken van groene thee. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die afgevallen zijn, minder snel aankomen als ze regelmatig groene thee drinken.
Maar onderzoekers ontdekten nu dat groene thee ook een positief effect heeft op ons geheugen.
De wetenschappers keken naar de EGCD (een antioxidant) die in groene thee zit. Dit antioxidant helpt tegen degeneratieve aandoeningen die vaak het gevolg zijn van ouder worden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit ook ingrijpt op de vorming van neurocellen, waardoor het cognitief functioneren verbetert.
In het onderzoek werd onder andere een experiment gedaan met muizen die een verborgen platform in een kooi moesten vinden. Opmerkelijk was dat de muizen die EGCG kregen toegediend aanzienlijk sneller het platform wisten te vinden.
Kortom... dagelijks een kopje groene thee is gezond... en makkelijk te doen.
donderdag 6 september 2012
Onzin over hypnose
Hypnose is een onderwerp waarover veel onzin, onjuiste informatie en vooroordelen de ronde doen. Ik zal de komende periode op dit blog zo nu en dan wat schrijven over deze onjuistheden en misvattingen betreffende hypnose.
Een vraag die ik regelmatig gesteld krijg, deze ochtend nog bij een mevrouw die hevig lijdt onder haar angsten, is: “Kan ik wel alle controle loslaten...?”. Kennelijk hebben veel mensen het idee dat je om in hypnose te gaan alle controle moet loslaten. Dat is onjuist.
Het tegendeel is eigenlijk waar. Veel van mijn cliënten hebben nu juist geen controle over hun gevoel. De mevrouw die mij vanmorgen deze vraag stelde lukt het bijvoorbeeld niet langer om haar gevoel van veiligheid en rust vast te houden als ze mensen om zich heen heeft. Ze raakt dan de controle kwijt en schiet in een bepaald onzeker en angstig gevoel.
Het gaat er nu juist om dat je leert om gebruik te maken van hypnose om zelf meer grip en controle te krijgen over je gevoel.
Hypnose is geen ‘macht die je uit handen geeft’, maar een vaardigheid die je zelf aanleert.
Je leert in therapie om niet alleen te kunnen sturen in je denken en in je handelen, maar ook te kunnen sturen in je voelen en in je automatismen.
In veel vormen van psychotherapie leer je alleen te 'praten over...' en 'je gedachten te ordenen en te corrigeren'. Dat blijkt vaak onvoldoende om daadwerkelijk gevoelens, automatismen en innerlijke processen te kunnen veranderen.
In hypnotherapie gebruiken we hypnosetechnieken om juist wèl die innerlijke processen te kunnen veranderen. Je krijgt meer grip op je gevoelens en die innerlijke processen, zodat je daarmee therapie kunt doen, dat wil zeggen: veranderingen kunt aanleren.
Je leert dus in hypnotherapie om zelf gebruik te maken van hypnose, zodat je meer controle krijgt over je eigen gevoel, waardoor je gevoelens en automatismen kunt veranderen.
Je leert je, als je ervaring opdoet met hypnose, ook veel beter te ontspannen, maar niet om controle los te laten, maar om juist te voelen dat je in die ontspanning steeds meer grip krijgt.
woensdag 5 september 2012
dinsdag 4 september 2012
Alcohol verandert het brein
Vaak en veel alcohol drinken verandert de neurologische verbindingen in het brein. Dat toont recent wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het blad Nature Neuroscience, aan.
In het onderzoek werd aan een groep muizen dagelijks alcohol gegeven en aan een andere groep niet. Tegelijkertijd werden ze bang gemaakt met een toon in combinatie met een klein elektrisch schokje. Toen het experiment veranderd werd en de elektrische schok bij het horen van de toon uitbleef, leerden de muizen die geen alcohol gedronken had snel om hun angst weer los te laten. De muizen die alcohol hadden gedronken bleven echter ook lang na de laatste elektrische schok gevoelig voor angst.
Onderzoek wees uit dat de zenuwcellen in de prefrontale cortex bij de 'alcoholmuizen' een andere vorm hadden gekregen. Hierdoor wordt het functioneren van een aantal specifieke netwerken in het brein verstoord, waardoor emotionele verwerkingsprocessen belemmerd worden.
Het onderzoek toont aan hoe chronisch alcoholgebruik de aansturing van onze emotionele hersencentra bemoeilijkt. Mensen kunnen hierdoor het mechanisme om angst uit te doven verliezen. Hierdoor blijft een zekere angst hangen, en worden traumatische ervaringen moeilijk of niet verwerkt.
Al eerder is aangetoond dat alcohol ook de strijd tegen depressieve gevoelens ernstig bemoeilijkt vanwege een soortgelijke neurologische verandering, waardoor emotionele sturing lastiger wordt.
maandag 3 september 2012
Een half uur investeren in jezelf...
Het afgelopen jaar vond ik het verbazingwekkend hoeveel mijn dochtertje van 6 op school leerde. Ze leerde hele ingewikkelde processen als lezen en schrijven, en dat allemaal in ruim een jaar tijd.
Tegelijkertijd is het vaak schokkend om te zien hoeveel, of beter gezegd: hoe weinig, veel volwassenen bijleren. Nadat hun schoolcarrière afgelopen is stoppen veel mensen met het gericht ontwikkelen. En dan te weten dat school slechts een basis algemene vorming is.
Wat zou er gebeuren als je het komende jaar je een half uur per dag zou verdiepen in manieren om beter te functioneren? Om je doelen te stellen, je uitstellen aan te pakken, je activiteiten op elkaar af te stemmen, je kwaliteiten in beeld te krijgen en ga zo maar door.
Het antwoord is: Heel veel...! Want een half uur per dag, is 14 uur in de maand en dat is 182 uur in een jaar. Reken maar dat als je 182 uur investeert in je persoonlijke effectiviteit dat dit een positief effect heeft op heel je leven!
Om je leven te verbeteren hoef je immers geen honderd zaken te veranderen. In de meeste gevallen gaat het om een handvol hardnekkige gewoontes die je moet ombuigen.
Als je dat doet, mede met het inzicht door een half uurtje per dag aan persoonlijke ontwikkeling te doen en eventueel met wat coaching, dan verandert er ontzettend veel ten goede. Ik maak dat iedere dag mee met mensen.
Als je dat doet, mede met het inzicht door een half uurtje per dag aan persoonlijke ontwikkeling te doen en eventueel met wat coaching, dan verandert er ontzettend veel ten goede. Ik maak dat iedere dag mee met mensen.
Over de meeste dingen die je wilt bereiken zijn al boeken geschreven. Veel van die boeken bevatten letterlijk een stappenplan hoe je het kunt bereiken. Het lijkt me een goed begin om in dat half uurtje per dag daar te beginnen. De eerste stap is: Neem een besluit en kom in actie. Hoe klein de stap ook is. Koop een boek, bel een therapeut of coach en ga aan de slag. Stap voor stap... Het is zonde om de tijd voorbij te laten gaan en niet te worden wie je in potentie kunt zijn, en ten volle te kunnen genieten van alles wat je kunt bereiken.
Abonneren op:
Posts (Atom)