vrijdag 14 december 2012

Burnout klachten en uitputtingsverschijnselen


Regelmatig behandel ik mensen met burnout klachten. Burnout is een uitputtingsreactie van je lichaam en geest, als gevolg van langdurige overbelasting. Mensen die in meer of mindere mate lijden onder burnoutverschijnselen hebben het gevoel alsof hun accu niet echt meer oplaadt. 

Vaak krijg je dan last van concentratieproblemen, stemmings-schommelingen, vergeetachtigheid, piekeren, slaapklachten, prikkelbaarheid, vluchtgedrag en sta je op met nog steeds een moe gevoel.

Het kan ook zijn dat door deze burnoutklachten tal van andere klachten gaan opspelen. Zo merk ik nogal eens dat angstklachten of paniekaanvallen kunnen opkomen.

Burnout gaat meestal niet vanzelf over met even tot rust komen. Natuurlijk kom je dan wel even op krachten, maar daarna zak je vaak nog dieper weg.

In therapie leer je om het mechanisme achter je overbelasting te veranderen. Ook leer je om alle opgebouwde spanning en onrust op een goede manier te verwerken en los te laten. 

Ook je concentratievermogen, wat vaak ernstig beschadigd is door je burnout, is in therapie een aandachtspunt. Zonder actieve therapeutische bemoeienis herstelt het concentratievermogen zich vaak slecht of slechts gedeeltelijk waardoor klachten opnieuw kunnen ontstaan. Als we ons namelijk niet goed kunnen concentreren kost alles wat we doen meer energie.

Kortom, heb je last van burnout- of uitputtingsklachten? Blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Kijk hier voor verdere informatie over burnout en behandeling.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten