vrijdag 28 december 2012

Kinderen gebruiken steeds meer antipsychotica


Vorige week las ik een zorgwekkend bericht dat het gebruik van antipsychotica onder kinderen verder is toegenomen. Waren dat in 2007 nog 13.000 kinderen, in 2012 gebruikten ruim 16.000 kinderen deze zware medicijnen.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) noemt het dan ook terecht een zorgwekkende ontwikkeling.

Met antipsychotica worden tal van problemen alleen onderdrukt, met als gevolg dat kostbare ontwikkelingstijd van een kind voorbijgaat, zonder dat er daadwerkelijk in therapie gewerkt wordt aan de oorzaak van het probleem. Het effect is in veel gevallen dat een probleem vooruitgeschoven en groter wordt. 

Deskundigen in de psychofarmacie waarschuwen dan ook dat deze medicatie, die eigenlijk alleen voor volwassenen is bedoeld, ernstige gevolgen kan hebben op de lange termijn. Kinderen kunnen er diabetes van krijgen, ze verstoren de groei en ze zijn schadelijk voor de hersenen.

Het is mijns inziens bizar en zeer zorgwekkend als volwassenen, ouders in de meeste gevallen, problemen bij hun kinderen met dergelijke medicatie willen toedekken. Een emotioneel vervlakt en afgestompt kind is dan weliswaar ‘rustig’, maar tegen welke prijs.

Wat betreft antipsychotica, antidepressiva en de verschillende vormen van angstremmers raad ik altijd mijn cliƫnten aan: alleen als het echt niet anders gaat, en dan ook tijdelijk - terwijl je in therapie werkt aan de oorzaak van je probleem.Geen opmerkingen:

Een reactie posten