zaterdag 29 december 2012

Aan het eind van het jaarZo aan het eind van het jaar is het verstandig om je te bezinnen. Wat ging er goed? Wat ging er nog niet zo goed? En wat wil je nu precies in je leven? Vaak hoor ik - van mensen die nooit doelen stellen - dat ze daar nu niet mee bezig zijn omdat het zo cliché is. Het probleem is echter dat veel mensen nooit doelen stellen of te weinig serieus en constructief nadenken over welke richting ze op willen gaan. "Je weet toch niet hoe het loopt… Dingen gaan toch anders dan je verwacht… Ik wil open blijven staan...", en dergelijke excuses hoor ik dan vaak.

Het is ronduit onverstandig en het werkt van geen kant als je geen doelen stelt, niet nadenkt over wat je precies wilt en dus geen actieve sturing geeft aan je leven. Als je bijvoorbeeld graag een keer naar Parijs wilt, dan stap je toch ook niet in de auto en je zegt: "Ik kijk wel hoe ik me voel, als het zo voelt ga ik naar links, en soms voel ik dat ik naar rechts wil…" Je kunt dan wel rijden..., maar de kans dat je in Parijs aankomt is heel klein.

Mensen hebben veel onbewuste mogelijkheden in zich. Tal van innerlijke processen zijn in onze geest werkzaam om bijvoorbeeld iets te vinden wat we zoeken. Stel je ziet iemand buiten lopen en je denkt: "Wat een bekend gezicht…", maar je kunt er niet opkomen waar je die persoon van kent. Dan laat je dat ook weer los, maar het kan best zijn dat je een uur later ineens de naam van die persoon te binnen schiet. Onbewust was je bezig met zoeken, terwijl je bewust andere dingen deed.

Datzelfde principe werkt met tal van andere psychische functies. Maar… je moet dan wel aan je onbewuste duidelijk maken wát je precies zoekt, of wát je precies wilt. Er is heel veel te zeggen over innerlijke zoekprocessen, doelen stellen en het op deze wijze mobiliseren van je innerlijke mogelijkheden, maar het belangrijkste is: Begin er gewoon mee.

Pak vandaag pen en papier en reflecteer op het afgelopen jaar. Koop een mooi leeg boek en schrijf daar je nieuwe doelen in. Geef antwoord op vragen: Wat wil ik nu precies op mijn werk?,  Wat wil ik nu precies in mijn relatie?, Welke aspecten van mijn leven zou ik meer aandacht moeten geven om meer bevrediging te voelen? Welke dingen zouden goed zijn en zou ik makkelijk kunnen doen? Waarom wil ik bepaalde dingen in mijn leven veranderen? Hoe ga ik me dan voelen? Waar ben ik dan over een jaar of over vijf jaar?

Door zo alvast te beginnen zet je een belangrijke stap. Je neemt jezelf, je leven, je wensen en je behoeften daarmee serieus. Daarna kom je wel weer tot de volgende stap.

1 opmerking: