vrijdag 31 augustus 2012
donderdag 30 augustus 2012
woensdag 29 augustus 2012
Je sluimerende onzekerheid de baas...
Soms kan dat je opbreken, dan raak je op de lange termijn uitgeput en beginnen je onzekerheid en angst daardoor meer de kop op te steken.
Kijk hier voor informatie over therapie & coaching of bel 078 - 61 61 427 als je vragen hebt over de behandelmogelijkheden.
Labels:
Angst,
Hypnose,
hypnotherapie,
onzekerheid,
spanning,
stress,
uitputting
dinsdag 28 augustus 2012
Een half uur sporten is effectiever...
De mannen die in het onderzoek een half uur intensief bewogen (zonder veranderingen in hun voedingspatroon) verloren gemiddeld 3,6 kilo in de drie maanden, terwijl de mannen die een uur intensief bewogen slechts 2,7 kilo verloren.
maandag 27 augustus 2012
zaterdag 25 augustus 2012
vrijdag 24 augustus 2012
Muziekles heeft blijvend effect
De wetenschappers trekken in het onderzoek dan ook de conclusie dat een paar jaar muziekles volgen positieve effecten heeft voor de rest van je leven.
donderdag 23 augustus 2012
Een ei moet schrikken
Het is geen wereldnieuws en wellicht van weinig nut, maar toch leuk om te vermelden omdat het zo’n hardnekkig veel verbreid misverstand is: “een ei moet even schrikken, zodat je het beter kunt pellen”.
Voordeel is dat als je een ei laat schrikken, je de gaartijd wat preciezer kan bepalen, maar het heeft niets te maken met het wel of niet gemakkelijk kunnen pellen. Voedseldeskundige Johannes Petersen van de universiteit van Bochum schreef hier zowaar een heel artikel over.
De pelbaarheid van een ei hangt vooral af van de zuurgraad van het eiwit. Hoe ouder het ei, hoe minder zuur het wordt, doordat kooldioxide uit het ei ontsnapt. Een vers ei is zeer moeilijk te pellen, en een oud ei is makkelijk te pellen. Of je het nu laat schrikken of niet. Pak twee eieren en neem gerust de proef op de som...
woensdag 15 augustus 2012
maandag 13 augustus 2012
Leestip
Ik lees zelden boeken over de tweede wereldoorlog, maar ik zag bij toeval dit boek met de intrigerende titel: ‘HhhH’ en... ik heb het gelezen en vond het een prachtig en uniek boek.
De Franse schrijver Laurent Binet (1972) hoorde als jongetje van zijn vader over de moord op Reinhard Heydrich, een van de gevaarlijkste en invloedrijkste nazi’s van het Duitse rijk. Hij was vanaf het begin gefascineerd door het verhaal, en die fascinatie nam alleen maar toe toen hij zich in deze geschiedenis ging verdiepen. Hij schreef er zijn debuutroman over met de titel ‘Himmlers hersens heten Heydrich’.
Het is een bijzonder boek, want Binet beschouwt geromantiseerde scènes en dialogen van waargebeurde feiten als moreel onjuist en bezoedelend voor de geschiedenis. Hij stelt in zijn roman dan ook veelvuldig de vraag: “Hoe benader je de werkelijkheid?” en daarmee word je - te midden van een spannend verhaal en feitelijke geschiedenis - als lezer betrokken bij zijn persoonlijk schrijfproces en zijn overdenkingen met betrekking tot de literatuur.
De combinatie van deze persoonlijke overdenkingen, de worsteling met de geschiedenis en de literatuur enerzijds en het spannende, gitzwarte verhaal van Heydrich anderzijds maken het boek tot een aparte, indringende leeservaring. Hoewel het boek weinig geromantiseerde beelden, verzonnen dialogen en andere fictie bevat, word je als lezer door zijn persoonlijke benadering en fascinatie bovenop de geschiedenis gedrukt.
Mijns inziens, een aanrader! en zeer terecht dat hij voor dit boek in 2010 de Prix Goncourt du Premier Roman ontving en genomineerd werd voor de Europese Literatuurprijs.
donderdag 9 augustus 2012
woensdag 8 augustus 2012
dinsdag 7 augustus 2012
Mannelijke pupil laat seksuele oriëntatie zien
Aan de Cornell University (New York) is nieuw onderzoek gedaan naar de reactie van de pupil met betrekking tot het achterhalen van iemands seksuele geaardheid.
Bij de mannelijke proefpersonen verliep het onderzoek geheel volgens de verwachting. Op een geleidelijke schaal tussen heteroseksueel - biseksueel - homoseksueel werd duidelijk dat de pupil groter werd bij het zien van bijbehorend erotisch materiaal.
Ook werd duidelijk dat deze oogmeting bij vrouwen niet werkt, omdat vrouwen veel eerder opgewonden raken van seksuele beelden, van welk geslacht dan ook.
De huidige, eenvoudige, onderzoeksmethode kan van toepassing zijn bij bepaalde psychologische onderzoeken. Ook vinden de onderzoekers hier opnieuw bevestiging van de fysiologische achtergrond van seksualiteit. Met name rondom biseksualiteit werd nogal eens de onjuiste conclusie getrokken dat hiervoor meer dan bij andere seksuele oriëntaties de drijfveer in de persoonlijkheid is gelegen.
maandag 6 augustus 2012
zondag 5 augustus 2012
Geforceerde lach vermindert ook stress
Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat ook een geforceerde lach ook stress vermindert.
Voor het wetenschappelijk onderzoek werden 169 proefpersonen gebruikt. De helft van de proefpersonen kreeg stokjes in hun mond die geforceerd de gezichtsuitdrukking van een lach tot gevolg hadden.
Met de stokjes in de mond kregen de proefpersonen de opdracht bepaalde taken uit te voeren. De taken waren bedoeld om stress op te wekken. Terwijl de proefpersonen de taken deden werd hun hartslag gemeten en gaven ze zelf aan hoe gestresst ze zich voelden.
Opvallend was dat de proefpersonen die zelf een echte lach moesten produceren het minst stress ervoeren, maar ook de mensen die met stokjes in hun mond tot een lach werden geforceerd (al wisten ze dat zelf niet) hadden minder stress. De meeste stress werd ervaren door mensen met een neutrale gezichtsuitdrukking.
zaterdag 4 augustus 2012
vrijdag 3 augustus 2012
Wat wil je wèl...?
We worden het meest beïnvloed door onze eigen invloed, door onze eigen aansturing van ons brein, onze focus en onze beleving. Het is belangrijk dat je leert om jezelf goed aan te sturen. Een belangrijk punt is daarbij dat je jezelf leert te focussen op je gewenste toestand, dat wil zeggen op wat je wilt.
Dat heeft te maken met een taaltechnisch proces in de diepte van ons bewustzijn. We staan er meestal niet bij stil, maar om betekenis te geven aan een zin moeten we ieder woord razendsnel in het onbewuste betekenis geven. Kleine onduidelijkheden of vaagheden in een zin vult ons onbewuste razendsnel op.
Een eenvoudige en belangrijke regel bij het succesvol beïnvloeden van jezelf is: formuleer en denk in de richting van wat je wilt. Veel mensen kunnen prima formuleren wat ze niet willen: ik wil me niet zo gespannen voelen, ik wil niet meer zo... Belangrijk is dat je jezelf gaat trainen om te formuleren wat je wèl wilt.
Al die zinnen en woorden krijgen namelijk in de onbewuste dieptestructuur van de taal betekenis. Met een zin als ‘niet van de trap vallen...’ geef je betekenis aan de woorden ‘trap’ en ‘vallen’. Het kleine bijwoordje ‘niet’ valt in het niets omdat het onbewuste accent gaat naar het betekenis geven van de kernwoorden. Je geeft jezelf onbewust de instructie om te vallen!
Dit is geen bijzonder nieuw inzicht, het is zo'n psychologische basisregel en al zo bekend en zo oud, dat het verbazingwekkend is als je in het openbaar vervoer leest...
donderdag 2 augustus 2012
Abonneren op:
Posts (Atom)