vrijdag 3 augustus 2012

Wat wil je wèl...?We worden het meest beïnvloed door onze eigen invloed, door onze eigen aansturing van ons brein, onze focus en onze beleving. Het is belangrijk dat je leert om jezelf goed aan te sturen. Een belangrijk punt is daarbij dat je jezelf leert te focussen op je gewenste toestand, dat wil zeggen op wat je wilt.
Dat heeft te maken met een taaltechnisch proces in de diepte van ons bewustzijn. We staan er meestal niet bij stil, maar om betekenis te geven aan een zin moeten we ieder woord razendsnel in het onbewuste betekenis geven. Kleine onduidelijkheden of vaagheden in een zin vult ons onbewuste razendsnel op.
Een eenvoudige en belangrijke regel bij het succesvol beïnvloeden van jezelf is: formuleer en denk in de richting van wat je wilt. Veel mensen kunnen prima formuleren wat ze niet willen: ik wil me niet zo gespannen voelen, ik wil niet meer zo...   Belangrijk is dat je jezelf gaat trainen om te formuleren wat je wèl wilt. 
Al die zinnen en woorden krijgen namelijk in de onbewuste dieptestructuur van de taal betekenis. Met een zin als ‘niet van de trap vallen...’ geef je betekenis aan de woorden ‘trap’ en ‘vallen’. Het kleine bijwoordje ‘niet’ valt in het niets omdat het onbewuste accent gaat naar het betekenis geven van de kernwoorden. Je geeft jezelf onbewust de instructie om te vallen! 
Dit is geen bijzonder nieuw inzicht, het is zo'n psychologische basisregel en al zo bekend en zo oud, dat het verbazingwekkend is als je in het openbaar vervoer leest...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten