Naar aanleiding van de enorme hoeveelheid reacties op mijn bijdrage in het televisieprogramma ‘Gepest’ bij RTL4 wil ik hier wat overwegingen geven met betrekking tot het therapeutisch werken aan ‘een moeilijk verleden’, ‘gepest worden’ en regressie.
In het televisieprogramma ‘Gepest’ zag je fragmenten van een regressiesessie die ik deed met een achttienjarig meisje dat langere periode gepest is op school. Je kunt de uitzending hier bekijken.
Als je lange tijd gepest wordt of in andersoortige moeilijke omstandigheden verkeerde dan ga je automatisch een deel van je emoties wegdrukken om je staande te houden. Je schiet in een soort overlevingsmodus. Je begint als het ware een rol te spelen om ‘dapper door te gaan’ en diep van binnen krop je je pijn en verdriet op.
Dat verdringen van die emoties wordt al snel een gewoonte. Maar verdrongen emoties worden nauwelijks verwerkt. En daardoor kun je er op latere leeftijd nog behoorlijk last van hebben. Oude gevoelens kunnen ineens gaan opspelen, of ze kunnen zich uiten in andere gevoelens van onzekerheid of angst of meer op je lichaam slaan, of een permanente verhoogde spanning veroorzaken. Kortom, het kan de bron zijn van heel veel problemen.
Een hypnotherapeutische techniek die we kunnen gebruiken om verwerking te stimuleren, is regressie. We gaan dan terug naar de oude, verdrongen emoties en brengen die emoties alsnog in een proces van verwerking. Maar evengoed kunnen we dat op andere hypnotherapeutische wijze doen. Bijvoorbeeld met hypnosetechnieken waarbij je niet hoeft her te beleven.
Het is een misvatting als mensen denken dat je altijd terug moet naar het verleden om oude gevoelens te verwerken. Soms is dat passend, maar soms ook niet. Soms is bijvoorbeeld het verleden zo heftig en traumatiserend geweest dat een herbeleving (ook al is die gericht op verwerking) niet de meest voor de hand liggende wijze is om hier aan te werken.
Met hypnotherapie je klachten aanpakken kan dus door herbeleving in combinatie met verwerkingstechnieken, maar evengoed zonder te herbeleven en onbewust verwerkingsmogelijkheden te activeren. Je hoeft niet terug naar het verleden om in het hier en nu je problemen aan te pakken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten