vrijdag 20 april 2012

Antidepressiva en psychotherapie


Regelmatig krijg ik van cliënten de vraag of het gebruik van antidepressiva samengaat met psychotherapie. Rondom die vraag wil ik hier een paar punten belichten.
Ten eerste maakt het een groot verschil waar je aan wilt werken en of je echt wilt verwerken, in de betekenis dat je bepaalde gevoelens wilt aanpakken en innerlijke mechanismen wilt veranderen. Of wil je alleen ‘praten over’.
Vaak verwarren mensen RET - cognitieve gedragstherapie - of algemene inzichtgevende psychologische gesprekken met therapie waarin ze bijvoorbeeld oude ballast kunnen verwerken of hardnekkige onbewuste gewoonten kunnen veranderen. In deze genoemde benaderingen leer je gedachten te ordenen, inzicht te krijgen, structuur op te zetten etcetera, maar veelal ben je niet of zeer weinig met het achterliggende gevoel bezig. Als je in hypno-psychotherapie aan de slag gaat, leer je daarentegen het achterliggende mechanisme van je klacht aan te pakken en je gevoelens daadwerkelijk te veranderen.
Als je dus in psychotherapie (met of zonder hypnose) met gevoelens wilt werken en in je gevoel een aantal zaken in betere banen wilt leiden dan is het eenvoudigweg gezegd nuttig als je ook kúnt voelen. ‘Wat je niet kunt voelen, kun je niet genezen’, is een oud gezegde en dat geldt hier ook. Als je jezelf dus helemaal drogeert met antidepressiva beperkt je jezelf in therapie.
Maar anderzijds hebben we te maken met ‘draagkracht’ en ‘draaglast’. Als de gevoelens die je zonder medicatie ervaart te heftig zijn of leiden tot bepaalde uitputting of ernstige onbalans, dan kun je beter die gevoelens iets dempen. Want als je uitgeput raakt, kun je sowieso weinig meer doen, dan gaat al je energie zitten in je staande houden en heb je geen ruimte en energie meer over voor veranderingsprocessen.
Alleen antidepressiva slikken zonder therapie is ronduit dom. Je drukt hierdoor alleen iets tijdelijk weg en je beperkt jezelf. Het gaat er immers niet alleen om dat je je klacht niet voelt, maar dat je weer lekker in je vel gaat zitten en gaat genieten van je leven. Combineer dus altijd het gebruik van antidepressiva met psychotherapie.
Er zijn zo nog veel meer aspecten die rondom antidepressiva belicht kunnen worden. Ik kom hier later op terug.
Ik voeg hier een filmpje toe waarin ik eveneens iets over psychotherapie en antidepressiva uitleg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten