donderdag 26 april 2012

Genieten van financiële vrijheidVeel mensen maken zich zorgen over hun pensioen. Over de vraag of ze rond hun 65e of rond hun 67e kunnen stoppen met werken...
Ik hou van simpele dingen die werken. Eenvoudige wetmatigheden die, als je er rekening mee houdt en er naar handelt...(!), concreet resultaat opleveren.
Meestal vul ik dit blog met informatie over psychische en lichamelijke gezondheid. Vandaag een onderwerp wat daar invloed op heeft: geld. Zig Ziglar zegt altijd: “Geld is niet het belangrijkste... maar het komt redelijk in de buurt van zuurstof. Als je het niet hebt, is er nauwelijks een alternatief”.
Kortom, het is makkelijk als je wat geld hebt. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan rond je 50e stoppen met werken. Geld is daarmee... vrijheid.
Om dat te bereiken, kun je het beste gaan beleggen. Nou niet meteen schrikken en denken aan de dalende beurzen, crisis etcetera.  Angst is een slechte raadgever.
Albert Einstein (geen beleggingsdeskundige, maar een slim mannetje) zei letterlijk: “The most powerful force in the universe is compound interest. Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it ... he who doesn't ... pays it”. Compounding interest is het verschijnsel van rente op rente op rente...
Let even goed op:
De gemiddelde opbrengst van aandelen (World Index 1948 - 1995) is 12% per jaar. De gemiddelde opbrengst de afgelopen 100 jaar ligt rond de 9% per jaar (inclusief crisis en oorlogen).
Dan hebben we het over ‘het gemiddelde per jaar’, dus wat zou er gebeuren als je een klein beetje zou nadenken.... dan krijg je de gemiddelde rente gemakkelijk op 14% per jaar, gemiddeld op de lange termijn.
Natuurlijk is het zo dat markten stijgen en dalen. Maar laten we even kijken naar de cijfers:
Een stijgende markt (bull market genaamd) duurt gemiddeld 45,3 maanden en de beurs stijgt dan 103,1%. Een dalende markt (bear market genaamd ) duurt gemiddeld 12 maanden en de beurs daalt dan 26,4%
Reken maar uit... de beurs wint altijd, op de langere termijn. En daar kun je heel simpel je voordeel mee doen. “He who understands it, earns it ... he who doesn't ... pays it...
Begin met beleggen in beleggingsfondsen van minimaal 10% van je inkomen. Dit haal je als eerste van je salaris af. Dat is voor jou, voor jouw vrijheid. Als je er mee begint, als een principe, mis je het niet meer. En als je nog geen 10% kunt beleggen, begin dan met 5%. Maar... begin..!
Bij beleggingsfondsen beheert de fondsbeheerder je portefeuille met aandelen die in het beleggingsfonds zitten. Hierdoor heb je direct een spreiding van je risico, is je vermogen in professionele handen en kies je zelf de sectoren waarin je wilt beleggen. Het aan en verkopen, spreiden van risico’s etcetera van de aandelen die in het fonds zitten, gebeurt door de fondsbeheerder. Daar betaal je een klein percentage voor. Je koopt daarmee deskundigheid en rust. Je hoeft naar een gekocht beleggingsfonds dus ook niet veel om te kijken.
Ga naar bijvoorbeeld http://www.snsfundcoach.nl/ (die hebben het meest uitgebreide aantal beleggingsfondsen en het werkt kinderlijk eenvoudig).
Beleg maandelijks dat bedrag. Gewoon doen. Ondanks de huidige economie (juist nu! want er is als het ware uitverkoop op de aandelenmarkt).
Laat ik even wat rekenvoorbeelden geven:

Bedrag p.m.
Rente p.j.
(Leef)tijd
Bedrag
100
9
50
1.025.155,-
100
12
50
3.063.983,-
100
13
40
1.300.504,-
200
14
31
1.051.292,-
Kortom, als je vroeg begint, of als je het doet voor je kinderen... werkt de tijd ongelooflijk in je voordeel. En ook als je wat later begint, dan verhoog je gewoon de bedragen wat of je verdiept je in eenvoudige strategieën waarmee je wellicht nog wat meer rente kunt maken. Een eenvoudige tip is bijvoorbeeld: investeer de helft van wat je in de loop der jaren meer gaat verdienen. Zo profiteer je van meer financiële ruimte (de helft) en je investeert (de andere helft).

Het is, denk ik, één van de makkelijkste manier om vroeg te stoppen met werken en te investeren in je vrijheid. Bovendien heb je het zelf in de hand.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten