dinsdag 20 november 2012

Nieuw onderzoek naar Einsteins brein


Onlangs zijn nieuwe foto’s vrijgegeven van het brein van Albert Einstein. Wetenschappers schreven er een artikel over in ‘Brain, a journal of neurology’.

Einstein stierf in 1955 op 76-jarige leeftijd. Vanwege zijn bijzonder hoge intelligentie en zijn ongekende prestaties op wetenschappelijk gebied werden zijn hersenen - tegen zijn uitdrukkelijke wens in - na zijn dood verwijderd en bestudeerd. De foto’s die patholoog Harvey maakte van Einsteins hersenschors zijn echter pas in 2007 na de dood van Harvey vrijgegeven. Ze werden in 2010 gedoneerd aan het National Museum of Health and Medicine en zijn onlangs bestudeerd.

Opvallend nieuwe informatie is dat de hersenschors van Einstein bijzonder veel vouwen telt, waardoor er een groter oppervlak ontstaat wat resulteert in meer connecties tussen hersencellen en betere mentale creatieve en verwerkingsprocessen. Dat ondersteunt theorieën en technieken zoals we die in therapie gebruiken met betrekking tot breinstimulatie om neurale verbindingen te laten toenemen met als doel vergroting van de mentale capaciteiten.





Ook Einsteins partiële kwab en de prefrontale cortex zijn opmerkelijk anders gevormd.
Nader onderzoek wordt nu gedaan naar overeenkomsten met hersenen van andere briljante wetenschappers.

Dat brengt me op een idee om een aardige documentaire die ik een tijd geleden zag hier in stukjes bij te voegen. Een mooi geschiedkundig portret van Einstein, over inzichten, creativiteit, wetenschap, relativiteit, schoonheid, de atoombom en schuldgevoel.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten