woensdag 15 mei 2013

"Ik kan niet kiezen..."“Ik kan gewoon niet kiezen....”, hoor ik vaak cli├źnten zeggen. “En als ik iets gekozen heb, dan ga ik weer twijfelen of het wel het goede is....”.

Het resultaat is dan dat op de lange termijn iemand minder en minder keuzes gaat maken en gaat uitstellen, wat een verlammend effect heeft, of dat iemand steeds minder verantwoordelijkheid neemt voor de dingen en een steeds passiever en van zichzelf vervreemdend leven gaat leiden.

Het probleem met ‘kiezen’ is dat we bewust alles op een rijtje kunnen zetten. We kunnen van alle opties de voor- en nadelen benoemen... we kunnen ook voelen waar onze voorkeur naar uitgaat... maar veel mensen kunnen dit slechts oppervlakkig, waardoor ze aan de ene kant dit voelen en aan de andere kant weer dat. Ze komen er niet uit.

Soms hebben mensen ook te veel verstorende oude ballast bij zich waardoor als het ware 'het kompas', je innerlijke weten en voelen, verstoord wordt.

De essentie is dat we een ├Ęchte keuze diep van binnen maken, onbewust. Hoe meer je onbewuste ballast hebt opgeruimd en hoe meer je voelt wie je bent, hoe gemakkelijker het wordt om je te laten leiden door die innerlijke keuze. 

In theorie heb je dan wellicht tien mogelijkheden, maar je voelt - van binnenuit gedreven - dat je juist die ene optie moet hebben. Die keuze leidt dan ook niet tot twijfel, maar tot zekerheid. Die keuze leidt tot het innerlijk mobiliseren van al je mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen.

Kortom: leer om bij het maken van keuzes je bewuste en onbewuste te laten samenwerken. Het maken van goede keuzes is essentieel voor je ontwikkeling en voor de opbouw van je leven.

Zoek hulp als je dat niet lukt, want voor je het weet, ben je jaren verder en spreidt het verlammende effect van ‘niet kiezen’ zich uit over tal van aspecten van je leven.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten