maandag 27 mei 2013

Gebrek aan controle kan positief of negatief uitpakkenEen nieuw onderzoek dat in juni gepubliceerd wordt in het blad Journal of Personality and Social Psychology concludeert dat een gebrek aan controle niet automatisch resulteert in negatieve gewoonten.

De onderzoekers concluderen - alsof het een nieuwe ontdekking is - dat stress en onnadenkend gedrag resulteert in het terugvallen op automatismen. En die kunnen positief of negatief zijn.

Zo eten gezond-etende-mensen ook gezond tijdens stressvolle perioden en eten ongezond-etende-mensen vaak nog ongezonder tijdens stress.

Waar het op neerkomt, is dat het altijd van belang is om gedrag en gedragsveranderingen te verankeren tot onbewust gedrag, om het, met andere woorden, echt tot een onbewust automatisme te maken.

Een gemiddeld nieuw gedrag heeft daar, zonder therapeutische stimulans, zo’n negen maanden de tijd voor nodig. In die tijd krijgt het nieuwe gedrag meestal heel wat ‘tegenwind’ te verduren, waardoor het veel mensen niet lukt om een nieuw gedrag bewust tot een gewoonte te maken.

En zo komen veel mensen met de wens van een gedragsverandering, bijvoorbeeld gezonder eten, afvallen, stoppen met roken etcetera bij een hypnotherapeut terecht. Daar, in therapie, wordt het nieuwe gedrag rechtstreeks onbewust, in het automatisme, aangeleerd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten