Regelmatig word ik gebeld met vragen rondom hypnose. Niet alleen nieuwe cliƫnten, maar ook journalisten, collega-hulpverleners en laatst zelfs een bekend schrijver die onderzoek doet voor zijn nieuwe roman, allen lopen aan tegen onduidelijkheden, misverstanden en ondoorgrondelijkheden rondom hypnose en het onderbewuste.
In een eerdere blogpost schreef ik al iets over ‘controle’ en ‘loslaten’. Vandaag wil ik kort en eenvoudig - wellicht daardoor ook wat kort door de bocht - ingaan op regressie en het begrip tijd.
Het is een misvatting dat mensen in hypnose in staat zijn om terug te gaan in de tijd om letterlijk de geschiedenis opnieuw te kunnen beleven.
Mensen kunnen in hypnose echter wel beter en helderder teruggaan naar de informatie die ze hebben opgeslagen over die tijd en die informatie dusdanig levendig herbeleven alsof het heden is.
Het wezenlijke verschil zit in het feit dat de herbeleving in regressie geen ‘geschiedkundige waarheid’ is. Het is een psychische waarheid. Je beleeft opnieuw de manier waarop je het destijds hebt opgeslagen, vaak beladen met emoties en wat vermengt met interprestaties.
Voor therapeutische doeleinden is dat prima, omdat het natuurlijk die psychische waarheid is waar je last van hebt, namelijk de manier waarop je het hebt beleefd en opgeslagen, of verdrongen of gedeeltelijk verwerkt.
Zo biedt regressie bijvoorbeeld de mogelijkheid om innerlijk een nieuwe reactie aan te leren of om verdrongen informatie weer toegankelijk voor verwerking te maken.
Voor het hervinden van de geschiedkundige waarheid kan hypnose slechts een hulpmiddel zijn, omdat je je iets veel beter kunt herinneren in trance, maar altijd blijft er de mogelijkheid van die subjectieve vervorming van de beleving. Ook in hypnose hebben we geen teletijdmachine.
In de praktijk zijn de meeste klachten echter beter zonder regressie op te lossen. Er is immers vaak sprake van innerlijke automatismen en belemmeringen die in het hier en nu actief een rol spelen. De beste en kortste weg is dan ook om in het hier en nu die automatismen te veranderen. Daarover een volgende keer meer...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten