Stel je voor dat je op straat loopt en je komt iemand tegen waarbij je denkt: “Waar ken ik die van... ?? Bekend gezicht...” en je probeert het te herinneren. Maar het lukt je niet, en je gaat gewoon weer verder met de dingen die je aan het doen bent. Het kan dan best zo gaan dat je ‘s avonds zit te eten en ineens schiet de naam van die persoon je te binnen...!
Hoe kan dat?! Dat is een alledaags voorbeeld van hoe je onbewuste op zoek was naar die naam, zonder dat je daar bewust van was. We noemen dat onbewust of ‘transderivationeel’ zoeken. Of je hebt een hele weg door de stad gereden zonder daar echt bewust van te zijn, je was in gedachten verzonken... en toch heb je veilig gereden. Dat zijn enkele alledaagse voorbeelden van het werk van je onbewuste.
Pas in 1963 ontdekte de neurochirurg Grey Walter voor het eerst dat mensen voordat ze zich bewust zijn van een gevoel al naar een gevoel handelen. En veel onderzoeken hebben al aangetoond dat we beslissingen eerst onbewust nemen en (soms een fractie van een seconde daarna) doen alsof we het allemaal bewust op een rijtje hebben gezet en bedacht hebben.
Je zou je de menselijke geest kunnen voorstellen als een ijsberg. Het topje boven water is het bewuste, maar het grootste deel zit onder water, dat is het onbewuste. Maar zonder het onbewuste zou het bewuste niet kunnen bestaan en niet kunnen functioneren.
Even een paar feiten: Het bewuste werkt met een snelheid van 60 bits per seconde. Het onbewuste werkt met een snelheid van 11,2 miljoen bits per seconde. We kunnen onbewust zo’n 200.000 keer zoveel verwerken als bewust. Bewust kunnen we maar één ding tegelijk, onbewust hebben we vaak tal van parallelle processen actief.
Allerlei heel gecompliceerde zaken doen we vanuit het onbewuste gestuurd moeiteloos en automatisch. Neem bijvoorbeeld lezen, dat heb je met moeite aangeleerd en nu doe je het volledig automatisch en dat soms terwijl je praat... en autorijdt... Wat je onbewuste kan is ongelooflijk.
Het is daarom vrij naïef als je denkt dat je met een bewust inzicht wel tal van zaken in je leven, in je gedrag of in je gevoel zal veranderen. Soms lukt dat, als je onbewuste gaat meewerken, maar meestal is alleen bewust inzicht en analyseren zoiets als het paard achter de wagen spannen... Op basis van alleen bewuste inzet, inzicht en discipline hou je iets uiteindelijk niet vol. Dat gebeurt pas als het een automatisch onbewust proces is geworden.
Het onbewuste is veruit het grootste deel van ons bewustzijn en zorgt er voor dat we leren, dat we op ideeën komen, het regelt alle automatismen in ons lichaam en in onze geest en zorgt er voor dat we niet hoeven na te denken over de meeste dingen die we doen. Ze gaan vanzelf. Van lopen tot autorijden, van schrijven tot op ideeën komen, van je blij voelen tot oude pijnlijke herinneringen weer voelen, van blozen tot angsten, van slapen tot allerlei psychosomatische klachten.
Als mensen zelf contact willen maken met dat onbewuste ervaren de meeste mensen een blokkade. Dat lukt niet zomaar. En dat is maar goed ook, want het gedeelte van onze geest waar alle geautomatiseerde zaken plaatsvinden, is als het ware beveiligd. Je kunt op je werk ook niet zomaar bij de techniek achter het computersysteem, daar heb je ‘systeembeheerders’ voor.
Om die blokkade voorbij te gaan, iets aan te leren op het niveau van automatismen en om dus bij het mechanisme achter je klacht te komen, heb je een hypnotherapeut nodig.
Zonder trance geen echte verandering. Als in het onbewuste ‘het kwartje niet valt’ blijft het bij mooi ‘praten over’, bij ‘inzicht’. Alleen als het achterliggende mechanisme in je onbewuste verandert, ga je dingen echt automatisch, blijvend en vanzelf anders doen.
We kennen allemaal genoeg voorbeelden van mensen die met de beste inzichten aan de slag gaan... maar maanden of soms jaren later weer terug zijn waar ze waren begonnen.
Veranderingen die niet geworteld zijn in het onbewuste zijn als plantjes die bij de minste geringste storm weer omwaaien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten