donderdag 18 april 2013

Behandeling van angst en fobieAls ik kritisch kijk naar wat er zo allemaal beschikbaar is op het gebied van angst- en fobiebehandeling dan valt me op dat er vaak gesproken wordt over ‘leren omgaan met je fobie’ of ‘inzicht krijgen in je angst’ of ‘leven met een paniekstoornis’.

Alleen deze korte omschrijvingen maken al duidelijk dat je in dat traject verkeerd bezig bent. 

Het gaat er niet om dat je ‘leert omgaan met...’, het gaat er om dat je je angst bij de oorsprong aanpakt en dat je angst verdwijnt. 

Een fobie en angst is als een recept dat je razendsnel in jezelf doorloopt. Sommige ingrediĆ«nten zijn bewust, maar veel ingrediĆ«nten zijn onbewust. 

Je weet vaak zelf niet precies hoe je onbewust, in je gevoel, je angst maakt of oproept.

Je doet iets waar je geen grip op hebt, maar de essentie is dat je het zelf doet. Een deeltje bewust en een groot deel onbewust.

Waar het op aankomt is dat je dat onbewuste gedrag verandert, zodat je automatisch een ander recept afwerkt en je niet telkens opnieuw onbedoeld uitkomt in je fobie of angst.

Het lijkt heel simpel, en in essentie is dat het ook. Dus geen ‘omgang met’, maar ‘veranderen van dat mechanisme’, dat is waar het om gaat.Geen opmerkingen:

Een reactie posten