vrijdag 1 februari 2013

Onderzoek naar langdurig antidepressiva gebruik


Momenteel wordt aan de universiteit van Groningen een onderzoek gedaan naar langdurig antidepressiva gebruik. Het accent bij het onderzoek ligt vooral bij de vraag: “Afbouwen of doorgaan?”

In 2011 werden er in Nederland 259 miljoen (!) dagdoseringen antidepressiva verstrekt. De jaarlijkse kosten hiervan bedragen 121 miljoen euro. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van deze pillen wel opgehaald worden bij de apotheek, maar nooit gebruikt. 

Daarbij toont eerder onderzoek aan dat 70% van de mensen die antidepressiva gebruiken, ze niet op de juiste wijze gebruiken. 

Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat veruit de meeste mensen na een periode van gebruik hun antidepressiva kunnen afbouwen mits er in de tussentijd in therapie voldoende is gewerkt aan de achterliggende problematiek of de omgang met bepaalde gevoelens.

Het grote probleem van antidepressiva is dat het alleen tijdelijk een symptoom onderdrukt, maar daarvoor betaal je een prijs in de vorm van vervlakking, minder genieten en tal van lichte tot ernstige bijwerkingen, als agressieproblematiek, potentieklachten, maag-darmklachten, hoofdpijn, bloedingen. Omdat we het hier hebben over relatief jonge middelen groeit de lijst met bijwerkingen en gevolgen van langdurig gebruik nog steeds.

Bovendien, ook al is het symptoom tijdelijk onderdrukt, de achterliggende klacht zal zich ook op andere wijze in je leven manifesteren.

In therapie ben ik niet tegen antidepressiva, maar wel terughoudend. Als het nodig is, en uitputting tegengaat, kan het tijdelijk een steuntje in de rug zijn. Maar alleen in combinatie met therapie en tijdelijk.






3 opmerkingen:

  1. Dank je Jos, vooral je duidelijke uitleg in je video is precies raak. Helaas voor mij 10 jaar te laat. Maar voor de komende generatie een zege. Helemaal als men nu al verwacht dat tussen 2020 en 2030 depressiviteit een volksziekte wordt.

    Ik ben jarenlang misleidt door de artsen met het stofjesverhaal. En door de onbekende afkickverschijnselen die ik kreeg bij het stoppen ging ik het nog geloven ook. Gevolg heel veel ellende en mogelijk een nog onbekende schade.

    Wel jammer dat ik op deze site alleen de zorgkosten van het probleem vermeld zie. Terwijl de verdiensten van de pharmaceutische industrie en co ook best aan het licht mogen komen. Die hebben een hele grote invloed binnen deze problematiek met hun verkooppraatjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. diverse pogingen gedaan om te stoppen liep altijd uit op een fiasco..totdat k de tip kreeg het eens te proberen met cannabis oil oftewel wietolie, een welbekende plant die zo veel verschillende goede eigenschappen heeft en nu eindelijk erkend word als hulp bij oa kanker , ms en nog veeeeel meer....
    let wel, ik heb t hier niet over roken, maar de medicinale olie...genoeg over te vinden als je ff googelt.
    afijn ..t heeft mij tot nu toe goed geholpen bij t afbouwen en voorkomen van de ontwenningsverschijnselen...ook mn dagelijke vreselijke krampen zijn onder controle en nog meer..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In mijn opinie kun je je beter tot een natuurlijk heilzaam middel wenden, dat je ook nog zelf kunt telen en dus helemaal naar je hand kunt zetten in wat voor jou werkt. Er zijn zoveel alternatieven voor de reguliere industrie die ons maar aan de lopende band pillen verstrekt!

    BeantwoordenVerwijderen