vrijdag 8 februari 2013

Slapen (2): Slapen kun je leren


Onderzoek toont aan dat 40% van de mensen last heeft van slaapklachten en zo’n 25% van de mensen heeft een slaapstoornis.

De problemen met de slaap kunnen te maken hebben met het inslapen, het doorslapen, de duur van de slaap, de kwaliteit van de slaap. Daarnaast kunnen er verstorende processen tijdens de slaap plaatsvinden als het ‘restless legs-syndroom’, slaapwandelen, tandenknarsen, nachtmerries en praten in de slaap.

Het slecht slapen heeft een negatief effect op tal van psychische klachten en het welzijn in het algemeen. 

Het valt me altijd op dat een deel van de slaapproblemen gemakkelijk te verhelpen is. Slapen is een volledig onbewust proces, en in hypnotherapie kun je leren om daarin te sturen.

We ervaren alles rondom slapen als ‘eenrichtingsverkeer’. We gaan liggen, sluiten onze ogen en ‘hopen’ dat de slaap gaat komen. Maar je kunt ook leren om actief te sturen richting de slaap.

En je kunt ook leren om in je slaap actief te sturen naar dieper slapen of langer doorslapen. Soms is je slaapprobleem een gewoonte geworden, en is het een kwestie van leren te sturen in je slaap en die gewoonte te doorbreken.

Er zijn ook mensen bij wie het aanpakken van het slaapprobleem wat meer therapeutisch werk vereist. Als er bijvoorbeeld onverwerkte emoties opspelen die een negatief effect hebben op de slaap.

Het is onverstandig om lang met slaapproblemen rond te blijven lopen. Veel mensen met slaapproblemen kunnen redelijk eenvoudig geholpen worden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten