Slaaptekort leidt tot effecten die vergelijkbaar zijn met die van vroegtijdige veroudering en voorstadia van suikerziekte.
Onderzoekers van de Universiteit van Chicago lieten 11 mannen van 18-27 jaar eerst drie nachten 8 uur slapen. Daarna volgden 6 nachten van 4 uur en vervolgens 7 nachten van 12 uur. Uit bloedonderzoek bleek dat de glucosestofwisseling ernstig verstoord raakte tijdens de periode waarin slechts 4 uur werd geslapen. Onder meer bleek het stresshormoon cortison sterk toe te nemen in het bloed. Een hoge concentratie van dit stresshormoon leidt tot vergeetachtigheid en ouderdomsverschijnselen. Zowel de glucose- als cortisonwaarden verbeterden weer sterk toen de mannen 12 uur mochten slapen, ook in vergelijking met de startsituatie van 8 uur slaap. Hieruit concluderen de onderzoekers dat jongeren lichamelijk beter functioneren als ze iets meer dan 8 uur per nacht slapen.
Ook wordt geconcludeerd dat ‘slaapschuld’ een vorm van stress is. Op den duur zal de stofwisseling en de hormoonproductie niet over voldoende aanpassingscapaciteit beschikken. Al na een week met zeer weinig slaap treden heftige veranderingen op in de hormoonhuishouding en stofwisseling van koolhydraten. De effecten op langer termijn zijn niet duidelijk, maar zullen volgens de onderzoekers de gezondheid zeker schaden.
Dit terwijl slaapproblemen vaak redelijk eenvoudig met bijvoorbeeld hypnotherapie aan te pakken zijn. Met behulp van hypnotherapeutische technieken kun je namelijk de automatische patronen die een belangrijke rol spelen bij het slaap beïnvloeden. Je kunt het onbewuste als het ware leren om beter te slapen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten