donderdag 7 maart 2013

Het verleden achter je laten
Het gebeurt vaak dat mensen blijven hangen in negatieve ervaringen die ze ooit hebben meegemaakt. Dat geldt bij traumatisering, maar heel vaak ook bij tal van andere ervaringen die op zich niet traumatiserend zijn, maar die mensen moeilijk achter zich kunnen laten.

Het effect daarvan is dat het huidige gevoel bij de dingen vaak beïnvloed wordt door die oude zaken die maar moeilijk losgelaten of verwerkt kunnen worden.

Dit kan te maken hebben met een aangeleerd automatisme om je te focussen op wat niet goed gaat, op het nog niet verwerkt hebben van oude pijn, op het verdringen van traumatische ervaringen of op het eenvoudigweg niet geleerd hebben om je bewust en onbewust goed te focussen op het hier en nu en op de toekomst.

Als je hier last van hebt, dan is dit een belangrijk probleem. Je bent dan namelijk al je ervaringen aan het filteren door een oude bril. Je ziet dingen die er niet zijn of je ziet ze veel minder mooi of optimistisch dan ze in werkelijkheid zijn. Je ervaart gevoelens die gebaseerd zijn op een oude situatie en dat bepaalt je gedrag.

Vaak zie ik dat bijvoorbeeld gebeuren na een verbroken relatie. De ballast van het verleden wordt dan soms meegenomen in de nieuwe relatie, met alle gevolgen van dien.

Als je hier onder lijdt... doe er dan wat aan. Je kunt leren het verleden achter je te laten en te verwerken. Een andere verstandige optie is er mijns inziens niet.Geen opmerkingen:

Een reactie posten