maandag 25 maart 2013

Brein verandert door depressieNieuw onderzoek van de Radboud universiteit toont aan dat het brein moeilijker positieve informatie onthoudt na een depressie.

De prefrontale hersengebieden, zo toont het onderzoek aan, die een rol spelen bij het geheugen worden sterk beïnvloed door achterliggende stemmingen en door depressieve gevoelens. Ook de microstructuur van de mediaal prefrontale cortex verandert door depressies.

Hoe vaker men depressieve gevoelens ervaart, hoe moeilijker het wordt voor het brein om bewust en onbewust te focussen op positieve gevoelens.

Het is daarom van groot belang dat iemand die gevoelig is voor depressies actief in therapie nieuwe bewuste en onbewuste strategieën leert om informatie te filteren en te verwerken.

Het feit dat iemand minder goed positieve informatie vasthoudt kan immers gemakkelijk leiden tot langere depressies en de kans op nieuwe depressies verhogen. 

De kans op terugval na een onbehandelde depressie is 30 %, na twee depressies is dat 75% en na de derde maar liefst 90%.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten