donderdag 3 mei 2012

Grote doelen in kleine stapjesSoms hebben mensen bepaalde doelen, of bepaalde dromen. Vaak besteedt men te weinig aandacht aan die dromen of neemt men te weinig actie. Met als gevolg... geen resultaat. Het blijft dan vaak hangen in het gebied van “Ik zou ooit...”, “Later ga ik ook nog eens...” En diep van binnen weet je dat je jezelf daarmee voor de gek houdt. Als je het nu niet doet, doe je het later ook niet. Hoe komt dat nou?  
Een eenvoudig onderdeel van deze stagnaties zijn de grote stappen die je jezelf voorhoudt en de opties van falen en mislukken. Van te grote stappen wordt je al moe voor je er aan begint en bij de optie van falen bekruipt het gevoel van angst en onzekerheid je al bij de eerste stap. Een schijnoplossing om deze gevoelens te vermijden is dan: er niet aan te beginnen, en eventueel gewoon een beetje verder dromen. “Ooit.....”
Belangrijk is te bedenken dat falen en succes beide bestaan uit wel honderd kleine stapjes. Iemand faalt niet zomaar, en iemand heeft niet zomaar succes. Succesvol zijn in iets betekent dat je een heleboel dingen een lange tijd goed weet te doen. En datzelfde geldt voor falen. Als je een heleboel kleine stapjes zet die allemaal niet goed zijn en je verliest je doel uit het oog of je bent gewoon te koppig of te dom om bij te sturen richting je doel... en je gaat gewoon door met al die kleine verkeerde stapjes... dan faal je. Maar dan hebben we het wel over honderd kleine falende stapjes en de bereidheid niet te leren en niet bij te sturen. “Wie is er nou zo dom”, zou je zeggen?
Toch gebeurt dat regelmatig. Er was hier in de stad een tijdje geleden een nieuw restaurant dat zijn deuren opende. Het zag er wat verouderd uit, alsof je de jaren tachtig binnenliep, de kaart was heel beperkt, je werd aan je tafel door wel vier verschillende mensen bediend en zo waren er nog wat dingen. Het bleef al gauw heel stil in het restaurant. Dan zou je denken dat men gaat evalueren, gaat bijstellen en kijken wat er verbeterd kan worden. Maar, nee hoor... na drie maanden was alles nog precies hetzelfde. Na zes maanden was het restaurant failliet. Hoe makkelijk zou het zijn om eens tussendoor wat bij te stellen. Hang wat druiventrosjes op, koop wat leukere verlichting, zet een gitarist in de deuropening, geef mensen wat persoonlijke aandacht... Allemaal op zich heel eenvoudig. Makkelijk om te doen, maar ook makkelijk om het niet te doen.
Zo is het ook in je persoonlijke leven. Ga stap voor stap richting je doel en evalueer en stel bij tot je steeds meer op koers geraakt. Is een uitdaging te groot, of is iets te moeilijk. Hak het dan gewoon in kleine stukjes...!  Succes bestaat uit wel honderd kleine stapjes. Zo lang je maar stapje voor stapje zet. Dat gaat met vallen en opstaan, natuurlijk. Maar dat is ook de succesformule waarmee ieder kind leert lopen. Ik heb nog nooit een kind gezien dat na vijf keer vallen zegt: “Nou, dat werkt niet, dan doe ik het niet meer”. Maar ik zie wel heel veel volwassenen die na één of twee keer vallen of wat moeilijkheden al opgeven, en zichzelf sussen met: “Dat is niet voor mij weggelegd...”, “Dat kan ik niet...” of “Later...ooit....”
Kortom: Stel doelen en hak de stappen die je moet doen om dat te bereiken in kleine stukjes. Gewoon stap voor stap. En is het dan nog te moeilijk... dan hak je het gewoon opnieuw in tweeën. Zolang je maar in beweging bent en de goede kant op gaat.
Als je belemmerd wordt door allerlei innerlijke zaken zo als onzekerheden, angst, emotionele ballast en dergelijk, zoek dan een therapeut om dat uit de weg te ruimen. Stilstaan is geen optie, daar word je niet gelukkig van. Zorg dat je weer uit je leven haalt wat er in zit en dat je opbloeit als persoon. Klik hier voor meer informatie over therapie en coaching

Geen opmerkingen:

Een reactie posten