woensdag 30 mei 2012

Fructose maakt ratten dom


“Een dieet met veel fructose kan het leervermogen en het geheugen aantasten”. Tot die conclusie kwamen wetenschappers die een onderzoek deden naar fructose gebruik.

Fructose is een zoetstof die veel in ons voedsel wordt toegevoegd, bijvoorbeeld in frisdranken en sappen, maar ook in maaltijden, soepen etc. Het gaat hier niet om natuurlijke fructose, zoals dat bijvoorbeeld in fruit zit, maar om glucose-fructosestroop als zoetstof of conserveringsmiddel.


In het onderzoek werden twee groepen ratten geobeserveerd. De ene groep kreeg zes weken lang glucose-fructosestroop in hun drinkwater, de andere groep kreeg zuiver drinkwater. Daarnaast kregen ze hetzelfde voer. 


Vijf dagen voor het experiment werden de ratten getraind om door een doolhof te lopen. Opvallend was dat de ratten die fructose-stroop kregen er aanzienlijk langer over deden om hun weg door het doolhof te vinden. Uit onderzoek bleek ook dat hun hersencellen meer moeite hadden om met elkaar te communiceren. De onderzoekers vermoeden dat te veel fructose een negatief effect heeft op de insuline. Daardoor kan minder goed bepaald worden welke cellen suiker gebruiken en opslaan. Hierdoor missen de cellen de energie die nodig is om goed te kunnen denken.


Een waarschuwing met betrekking tot fructose gebruik is naar aanleiding van dit onderzoek op zijn plaats. Er is nog geen onderzoek gedaan naar het functioneren van de hersenen van mensen en fructose gebruik, maar het is te verwachten dat ook hier soortgelijke resultaten meetbaar zullen zijn. 


Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat voldoende omega 3-vetzuren de schade aanzienlijk beperkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten