dinsdag 8 november 2011

Leuk om te weten... Spinazie...




In spinazie zit helemaal niet bijzonder veel ijzer. In 100 gram bereide spinazie zit ongeveer 3 milligram ijzer, dat is evenveel als in postelein en raapsteeltjes. Sla en snijbiet bevatten 4 milligram ijzer per 100 gram, peterselie 10 milligram (maar daar gebruik je weer minder van). Wie meent sterk te worden van ijzer, kan beter rundvlees eten: het ijzergehalte van rundvlees is gelijk aan dat van spinazie, maar in rundvlees zit het in een vorm die voor mensen gemakkelijker is op te nemen. Een vergelijkbare fout is ook gemaakt met appelstroop: die was vroeger ook van nature zo rijk aan ijzer. Toen de appelstroop vanaf de jaren vijftig niet meer in ijzeren potten werd gekookt, nam het ijzergehalte prompt sterk af. Als appelstroop fabrikanten nu nog reclame maken met het ijzer in hun product, hebben ze het er zelf in gestopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten